Pretraga

Mnogi mladi žive u ovim zabludama o sigurnom i zdravom seksu

A- A+

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford pokazalo je kako brojni mladi žive u uvjerenjima o seksu koji su bazirani na neistinitim i zastarjelim informacijama, koje najčešće pronalaze na internetu. Donosimo najveće i najčešće zablude o sigurnom i zdravom seksu u koje mladež vjeruje.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford otkrilo je pravu istinu koja se skriva iza najčešćih zabluda kada se radi o sigurnom seksu. Mnogi mladi vjeruju u mitove koje su pročitali na internetu, a svoj obol dale su i zastarjele, te netočne informacije. Voditeljica istraživanja Sophia Yen otkrila je koje su to najveće zablude, piše Health.

Izdvojeni članak

Stručnjaci dokazali: Ovo je najveća laž o seksu

Na WC školjci mogu se pokupiti spolno prenosive bolesti

Zapanjujuće je koliko mladih vjeruje u ovu laž, no trebali bi znati da se spolno prenosive bolesti ili infekcije ne mogu dobiti na ovaj način, jer one ne mogu dugo živjeti izvan tijela. Pogotovo to ne mogu na hladnoj i tvrdoj podlozi, kao što je WC školjka. Ipak, treba pripaziti na ono što može izazvati dodir kože o kožu ili usta na usta. Poljupcem se lako prenosi herpes, pa čak i oralna gonoreja i klamidija. Kožno spolno prenosive bolesti su i genitalne bradavice, herpes, svrab i stidne uši.

Tijekom prvog seksa nije moguće začeće

Ovo je velika zabluda, jer je vjerojatnost za trudnoću tijekom prvog seksa jednaka kao i kod svakog sljedećeg spolnog odnosa. Statistike su pokazale kako 20 žena zatrudni u roku od mjesec dana nakon što su počele sa seksualnim odnosima.

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj debelo iznad svjetskog prosjeka, po ranom stupanju u prvi seksualni odnos

Tijekom mjesečnice se ne može začeti

Vjerojatnost da se zatrudni za vrijeme mjesečice je mala, no to je ipak moguće, pogotovo ako se ne koristi zaštita, poput kondoma ili kontracepcije. Neke žene imaju duge mjesečnice koje se preklapaju s početkom ovulacije, što znači da mogu biti plodne iako prolaze kroz menstruaciju.

Papa-test se mora napraviti kad žena postane punoljetna

Papa-testovi se ne preporučuju u prve tri godine seksualne aktivnosti žena ili dok ne navrše 21 godinu. Preuranjeni Papa-test može zvučati bezazleno, ali stres koji ga prati može dovesti do toga da djevojke izbjegavaju odlazak kod ginekologa, pa tako i traženje sredstva za kontracepciju. Naime, većina slučajeva HPV-a sama od sebe prođe unutar tri godine. Samo u slučajevima da se HPV zadrži dulje, kojeg će otkriti i kasniji Papa-test, treba izazvati zabrinutost jer može prouzročiti tumor grlića maternice.

Izdvojeni članak

Studenti nemaju ništa protiv seksa za jednu noć, ali ne idu u krevet na prvom spoju

Pilula za dan poslije uzrokuje pobačaj

Tableta poznata kao ‘pilula za dan poslije’ nije isto što i pilula RU-486 koja dovodi do pobačaja. Stoga, ukoliko ste trudni, a ne biste to željeli biti, tabletom za dan poslije ništa nećete postići.

Kontracepcijske pilule debljaju

Povezanost između tableta za kontracepciju i gomilanja kilograma nikada nije dokazana. Postoji samo jedna vrsta kontracepcije koja može dovesti do debljanja, a to je injekcija depo medroksiprogesteron acetata (DMPA), pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Teksas.

Izdvojeni članak

Šokantno: Evo čime se petina mladih zapravo bavi za vrijeme seksa

Cjepivo protiv HPV-a štiti od raka grlića maternice

Dva su cervikalna cjepila koja blokiraju dvije vrste ljudskog papiloma virusa, odnosno HPV-a- gardasil i cervarix. Prvi također štiti i od dvije vrste koje uzrokuju većinu genitalnih bradavica, no oko 30 posto slučajeva raka grlića maternica neće spriječiti nikakvo cjepivo. Zbog toga je važnost redovitog obavljanja Papa-testa vrlo velika.

Često prati vaginu je zdravo

Ovo je netočno budući da se vagina na neki način sama čisti. Često pranje stoga može donijeti više štete nego koristi, pokazalo je istraživanje koje je proveo The National Women’s Health Information Center. Prirodna bakterija koja se nalazi u vagini održava je čistom i zdravom, a pretjeranim pranjem može se lako poremetiti ravnoteža, te prenijeti vaginalne infekcije u jajovode, maternicu i jajnike. Također, pranje ne pomaže u zaštiti od spolno prenosivih bolesti i trudnoće. Najbolje je spolni organ prati mlakom vodom, i blagim, neutralnim sapunom.

Mnogi mladi žive u ovim zabludama o sigurnom i zdravom seksu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap