Pretraga

Mnogi bi za volan čim prije pa doznajte koji je najraniji rok za obuku te polaganje vozačkog ispita

A- A+

Jedna od velikih žudnji mnoštva mladih u dobi pred punoljetnost je vozačka dozvola, koja se još uvijek u navedenom uzrastu doživljava kao svojevrsna ulaznica u svijet odraslih. Unatoč tomu što osobnim automobilom možete upravljati s 18 godina, s osposobljavanjem možete krenuti već sa 17 i pol godina, dakle šest mjeseci prije ulaska u punoljetnost. I za sve ostale kategorije, obučavati se možete najranije šest mjeseci od punjenja godina propisanih za upravljanje pojedinom kategorijom.

Foto: srednja.hr

– Osoba može pristupiti osposobljavanju za vozača vozila određene kategorije najranije šest mjeseci prije nego što navrši godine propisane za izdavanje vozačke dozvole za upravljanje vozilom određene kategorije, stoji u prvom stavku 204. članka o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Izdvojeni članak

Instruktor vožnje: Kandidati ne znaju sva svoja prava, a mogu ih dobro iskoristiti

Vozački ispit može polagati samo kandidat za vozača koji je završio osposobljavanje po propisanom programu i ako je navršio broj godina potrebnih za izdavanje vozačke dozvole za kategoriju za koju se osposobio. Dakle polaganje vozačkog ispita za B kategoriju možete obaviti ulaskom u punoljetnost.

Kao što znate vozački ispit se sastoji od polaganja Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i Upravljanja vozilom.

Kada svladate sva tri elementa ispita, može vam se izdati vozačka dozvola. To jest o položenom vozačkom ispitu, ovlaštena stručna organizacija (ispitni centri) izdaje uvjerenje.

A kada je riječ o financijskom aspektu priče, sve troškove dolaska do vozačke dozvole B kategorije, od trenutka kada ste stupili u proces obuke, preko polaganja vozačkog ispita te situacije kada vam u ruke bude uručena dozvola B kategorije, možete provjeriti na ovoj poveznici. U najboljem slučaju, to jest u slučaju da položite sve od prve, treba vam više od tisuću eura.

Nešto smo šire opisali koja ja najmlađa dob za upravljanje vozilom B kategorije, a u nastavku pogledajte te podatke za sve kategorije, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama:
– navršenih 16 godina za upravljanje vozilima AM, A1, F i G kategorije;
– navršenih 18 godina za upravljanje vozilima A2, B i C1 kategorije;
– navršenih 19 godina za upravljanje vozilima B+E, C1+E i C kategorije;
– navršenih 20 godina za upravljanje vozilima A i C+E kategorije;
– navršenih 21 godinu za upravljanje vozilima D1, D1+E, D, D+E i H kategorije;
– navršenih 24 godine za upravljanje vozilima A kategorije, bez posjedovanja iskustva upravljanja vozilom A2 kategorije.

Dakle već s 15 godina i šest mjeseci, možete početi s obukom za upravljanje mopedom, motokultivatorom, traktorom te radnim strojem.

Mnogi bi za volan čim prije pa doznajte koji je najraniji rok za obuku te polaganje vozačkog ispita
Share via
Copy link
Powered by Social Snap