Pretraga

Mnogi bi za volan čim prije pa doznajte koji je najraniji rok za obuku te polaganje vozačkog ispita

A- A+

Jedna od velikih žudnji mnoštva mladih u dobi pred punoljetnost je vozačka dozvola, koja se još uvijek u navedenom uzrastu doživljava kao svojevrsna ulaznica u svijet odraslih. Unatoč tomu što osobnim automobilom možete upravljati s 18 godina, s osposobljavanjem možete krenuti već sa 17 i pol godina, dakle šest mjeseci prije ulaska u punoljetnost. I za sve ostale kategorije, obučavati se možete najranije šest mjeseci od punjenja godina propisanih za upravljanje pojedinom kategorijom.

Foto: srednja.hr

– Osoba može pristupiti osposobljavanju za vozača vozila određene kategorije najranije šest mjeseci prije nego što navrši godine propisane za izdavanje vozačke dozvole za upravljanje vozilom određene kategorije, stoji u prvom stavku 204. članka o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Izdvojeni članak

Instruktor vožnje: Kandidati ne znaju sva svoja prava, a mogu ih dobro iskoristiti

Vozački ispit može polagati samo kandidat za vozača koji je završio osposobljavanje po propisanom programu i ako je navršio broj godina potrebnih za izdavanje vozačke dozvole za kategoriju za koju se osposobio. Dakle polaganje vozačkog ispita za B kategoriju možete obaviti ulaskom u punoljetnost.

Kao što znate vozački ispit se sastoji od polaganja Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i Upravljanja vozilom.

Kada svladate sva tri elementa ispita, može vam se izdati vozačka dozvola. To jest o položenom vozačkom ispitu, ovlaštena stručna organizacija (ispitni centri) izdaje uvjerenje.

A kada je riječ o financijskom aspektu priče, sve troškove dolaska do vozačke dozvole B kategorije, od trenutka kada ste stupili u proces obuke, preko polaganja vozačkog ispita te situacije kada vam u ruke bude uručena dozvola B kategorije, možete provjeriti na ovoj poveznici. U najboljem slučaju, to jest u slučaju da položite sve od prve, treba vam više od tisuću eura.

Nešto smo šire opisali koja ja najmlađa dob za upravljanje vozilom B kategorije, a u nastavku pogledajte te podatke za sve kategorije, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama:
– navršenih 16 godina za upravljanje vozilima AM, A1, F i G kategorije;
– navršenih 18 godina za upravljanje vozilima A2, B i C1 kategorije;
– navršenih 19 godina za upravljanje vozilima B+E, C1+E i C kategorije;
– navršenih 20 godina za upravljanje vozilima A i C+E kategorije;
– navršenih 21 godinu za upravljanje vozilima D1, D1+E, D, D+E i H kategorije;
– navršenih 24 godine za upravljanje vozilima A kategorije, bez posjedovanja iskustva upravljanja vozilom A2 kategorije.

Dakle već s 15 godina i šest mjeseci, možete početi s obukom za upravljanje mopedom, motokultivatorom, traktorom te radnim strojem.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap