Kako je ovo moguće?! Unatoč obećanjima, otočka djeca s teškoćama i dalje čekaju besplatan trajekt

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku nalazi se i točka o izmjeni i dopuni Zakona koja bi otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima uvelike olakšala život. Predviđena izmjena je nužna kako bi im se osiguralo pravo na besplatan trajektni prijevoz kada putuju na kopno na brojne terapije. Država im omogućuje tek četiri vožnje godišnje uz popust od 75 posto, no nemali broj djece na terapiju na kopno mora i nekoliko puta tjedno. Sutra je na potezu Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, a roditelji otočke djece s teškoćama apeliraju na članove odbora da podrže izmjene Zakona i upute ih u Sabor na donošenje.

Mihovil s Brača nekoliko puta tjedno mora putovati na kopno na terapiju | Screenshot: N1

Na prijedlog Arsena Bauka, saborskog zastupnika SDP-a, na sutrašnjoj će se sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku naći prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Predloženim bi se izmjenama osigurao besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka.

Naime, oni su primorani i po nekoliko puta tjedno putovati na kopno na terapiju, a država im omogućuje tek četiri vožnje godišnje uz popust od 75 posto. S obzirom da je to daleko od dostatnoga, roditelji okupljeni u udrugu Brački pupoljci već se 10 godina bore kako bi se spomenuti zakon izmijenio i time olakšao život njima i njihovoj djeci. 

Pusta obećanja i stalno prolongiranje odluke

Za njih ne mare Sabor, premijer ni predsjednica: Djeca s teškoćama godinama se bore za besplatan trajekt

Upravo iz Bračkih pupoljaka danas apeliraju na članove saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da podrže izmjene Zakona i upute ih u Sabor na donošenje. Podsjećaju kako su još u studenom 2018. predstavili javnosti inicijativu za izmjenu Zakona, odnosno jednog njegovog članka, kako bi se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osiguralo pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno.

– Nastavak je ovo desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost. Ovime su potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti. Također smo dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte. Od tog dana do danas, uostalom kao i proteklih deset godina i unatoč raznim obećanjima, do izmjene nije došlo, već se odluka stalno prolongira za neka druga vremena, odnosno za ‘cjelovitu izmjenu Zakona’ bez empatije i emocije za našu djecu i njihove obitelji, stoji u apelu Bračkih pupoljaka saborskom odboru.

Puno su obećavali i ministar Butković i predsjednica Grabar-Kitarović: Pomaka i dalje nema

Otočku djecu s teškoćama, koja se bore za besplatan trajekt, čula je samo predsjednica: Gdje su ostali?

Pritom podsjećaju kako im je u travnju ove godine ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković obećao kako će predložiti da se po hitnom postupku uvede besplatan trajektni prijevoz.

– Iako smo, po njegovom zahtjevu, popisali i poslali u Ministarstvo pomorstva, prometa i veza kategorije prema kojima bi se trebali krojiti popusti za koje dijete, do danas se ništa nije promijenilo.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je, tijekom sastanka u Bolu na Braču u svibnju, obećala svoju podršku u što hitnijem rješavanju naše situacije, ali ni tu se dosad nije dogodio pomak, poručuje predsjednica Bračkih pupoljaka Maja Bonačić-Proti.

Bonačić-Proti ističe kako je svaki dan u njihovoj borbi bitan jer među roditeljima djece, koji ionako nose preteško breme, ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze.

U teškoj financijskoj situaciji, mnoge obitelji odlučuju preseliti na kopno ili iseliti iz države

– Kada se uzme u obzir da je cijena povratne karte za npr. liniju Supetar – Split – Supetar za osobni
automobil, roditelja i dijete oko 200 HRK (npr. dijete s težim tjelesnim oštećenjem, dijete s autizmom) te da isto moraju konzumirati i po nekoliko puta tjedno, onda je jasno naše inzistiranje za uvršatavanjem prijedloga u hitnu proceduru, objašnjava i dodaje kako se u takvoj financijskoj situaciji mnoge obitelji odlučuju na preseljenje na kopno ili odlazak iz države.

Apeliraju na članove saborskog Odbora da na sutrašnjoj sjednici podrže predloženu izmjenu Zakona i upute ga u saborsku proceduru.

– Pozivamo vas da upravo Vi budete pokretači promjena, da jasno i nedvosmisleno pokažete kako stranačke preferencije nisu bitne kada su u pitanju ovakve stvari te kako ničiji ego ne smije biti ispred interesa onih najpotrebitijih. Apeliramo na vas da na sljedećoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb ovog četvrtka, 27. lipnja 2019., podržite točku 4. dnevnog reda, odnosno prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Molimo vas da inzistirate na hitnoj proceduri provedbe ove izmjene kako bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka i njihovim roditeljima konačno omogućio dostojanstven život, stoji u apelu Bračkih pupoljaka kojeg potpisuje Bonačić-Proti.

Odgovori