Pretraga

MORH poziva osamnaestogodišnjake na upis u vojnu evidenciju

A- A+

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 1998. godine, kao i starija godišta, koji dosad nisu upisani, da se radi upisa u vojnu evidenciju, jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Wikipedia

Iz ministarstva napominju kako je obveza služenja vojnog roka suspendirana odlukom Hrvatskog sabora. Novaci se od 01. siječnja 2008. ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka (ni obavljanje civilne službe), već novaci koji to žele mogu biti upućeni na dragovoljno vojno osposobljavanje.

Na poziv su obvezni odazvati se i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, i to u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu države u kojoj borave, zbog uvođenja u vojnu evidenciju.

Riječ je o redovitom godišnjem upisu u vojnu evidenciju, a sukladno Zakonu o obrani.

Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se tijekom mjeseca veljače 2016. godine u Područnim odsjecima za poslove obrane.

Prilikom dolaska pozvani muškarci obvezni su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obvezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane ili opravdati putem roditelja ili članova uže obitelji, stoji na stranicama MORH-a.

Obveza upisa u vojnu evidenciju proizlazi iz Zakona o obrani (“Narodne novine” br. 73/13), kojim je između ostalog propisano da „kada nije snazi obveza služenja vojnog roka, muškarci vojni obveznici podliježu uvođenju u vojnu evidenciju“ te da “uvođenju u vojnu evidenciju podliježu državljani Republike Hrvatske u kalendarskoj godini u kojoj navršavaju 18 godina života”.

Copy link
Powered by Social Snap