Pretraga

Mornar: O kontroverznim odlukama u obrazovanju tražit će konzultacije sa Crkvom

A- A+

Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu iskazao je potporu novom ministru Vedranu Mornaru koji već razmišlja o prvim potezima u obrazovnom sustavu. Po pitanju najkontroverzinijih tema poput vjeronauka u školama te uvođenju zdravstvenog i građanskog odgoja, Mornar je izjavio da će o tome prvo razgovarati s predstavnicima Crkve. Ipak, kaže da građanski odgoj ne bi trebao biti poseban predmet koji bi se dodao svakako preopterećenim učenicima, a najavio je i bolju suradnju MZOS-a te najvećeg hrvatskog Sveučilišta.

– To nisam mogao odbiti iako je to veliki teret za moju obitelj. Pokušao sam naći osobne pluseve, nisam našao nijedan, ali budući da sam javno istupao i upućivao na nelogičnosti i nedostatke sustava, sam sebe ne bih mogao pogledati u ogledalu da sam ovu ponudu odbio, objasnio je jučer Vedran Mornar Saborskom odboru za obrazovanje, znanosti u kulturu zašto je prihvatio prijedlog premijera Zorana Milanovića da naslijedi poziciju ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Novi ministar obrazovanja: Nepoznato o poznatom Vedranu Mornaru

Odbor je, nakon razmatranja prijedloga o imenovanju novog čelnika MZOS-a, većinom glasova iskazao potporu Mornara koji već razvija planove oko prvih poteza koje će napraviti kao 19. ministar obrazovanja.

Tražit će konzultacije sa crkvenim poglavarima

Sudeći po izjavama Vedrana Mornara, njegove odluke i izmjene u obrazovnom sustavu ne bi trebale dići veliku hajku kao što je to bio slučaj s njegovim prethodnikom Željkom Jovanovićem. Rekao je da će o  vjeronauku u školama, zdravstvenom i građanskom odgoju prije bilo kakvih odluka kao novi ministar prvo inicirati razgovore s kardinalom Josipom Bozanićem te predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem.

Kraj svađe između MZOS-a i Rektorata u Zagrebu

Mornar je Odboru iznio i svoje planove oko suradnje s novim zagrebačkim rektorom Damirom Borasom kojemu je predložio da budu ‘prvi par rektor-ministar koji se neće svađati’.

– Hrvatska je pretežito katolička zemlja i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto. O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drugačiji stav od dosadašnjeg i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima. Što se tiče zdravstvenog odgoja, on je dobar, ima nekoliko prijepornih rečenica, ali u dijalogu s Crkvom mislim da možemo doći do rješenja, istaknuo je Mornar dodajući kako se nada će na taj način riješiti sve nesuglasice koje su nastale oko građanskog odgoja.

Ukidanje ocjena na polugodištu ostaje ako su učenici kvalitetniji

Novi čelnik MZOS-a tvrdi da su teme kojim se građanski odgoj bavi posve prihvatljive, ali isti ne bi uvodio kao novi predmet. Također se protivi i ukidanju ocjena na polugodištu te je posjetio da je svoje nezadovoljstvo takvom odlukom iskazao i u periodu kad se istome raspravljalo kao i odlučivalo.

– Ali, ako se pokaže da su učenici zbog toga bolji i kvalitetniji, neka ovako ostane, no ako je ukidanje ocjenjivanja dovelo do slabijeg znanja, protiv toga sam, obrazložio je svoj stav ministar pred kojim je oko 18 mjeseci mandata.

Mornar: O kontroverznim odlukama u obrazovanju tražit će konzultacije sa Crkvom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap