Pretraga

Mornar: Oni koji odu van trebali bi vratiti novac za faks

A- A+

Gostujući u emisiji Pressing N1 televizije ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je nešto što se brzinom munje proširilo svim medijima. U pitanju je kontroverzno mišljenje ministra, koji smatra kako bi oni koji nakon školovanja na fakultet napuste Hrvatsku trebali vratiti novac za studij.

Zbog katastrofalne situacije na tržištu rada i nemogućnosti pronalaska zaposlenja, ili barem radnog mjesta na kojem će biti adekvatno plaćeni, brojni mladi Hrvati napuštaju zemlju i odlaze trbuhom za kruhom u inozemstvo. Upravo njih, ali i njihove kolege koji još uvijek studiraju i već sada planiraju odlazak u inozemstvu šokirala je izjava resornog ministra Vedrana Mornara u emisiji Pressing na televiziji N1.

Izdvojeni članak

Mornar: Zagrebački SC još ne posluje pozitivno, a rektor Boras jedva čeka da mu se vrati u ruke

‘Ja bih da se svakom studentu izda račun koliko košta godina i da na računu piše da je sto posto platila država’

On, naime, smatra kako bi oni studenti koji se školuju na račun države trebali ostati neko vrijeme u Hrvatskoj, a ako žele otići van, vratiti novac.

– Smatram da bi bilo razumno da se studentima koji se školuju na račun države uvede obveza da ostanu neko vrijeme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van. To su napravile puno demokratičnije zemlje nego Hrvatska, kao Engleska, naprimjer. Meni bi to bilo razumno. Jasno je da su neki protiv. Meni se čini da je etično da čovjek u kojeg se uložilo 200, 300, 400, 500, 600 tisuća kuna, koliko košta prosječni studij, da bar kroz porez vrati dio tog novca. Ja bih da se svakom studentu izda račun koliko košta godina i da na računu piše da je sto posto platila država, kazao je Mornar.

Svjestan je da je protuargument za uvođenje obveze taj da država ne nudi posao nakon fakulteta, ali da i za to postoji lijek. On je mišljenja kako bi svaki student tijekom studija trebao dobiti toliko znanja koliko će mu biti dovoljno da sam pokrene neki start-up.

Studenti zgroženi ministrovom izjavom

Predsjednik studentskog zbora Mate Damić i oštro je osudio ministrovu izjavu.

– Oštro osuđujemo ovakve izjave jer obrazovanje gledamo kao ljudsko pravo, država je kriva što mladi odlaze tamo gdje imaju bolje uvjete. Ona nam ne omogućuje zapošljavanje, nonstop se štedi na studentskom standardu. Osim toga, novac kojim se plaćaju studiji nije državni novac, već novac naših roditelja i poreznih obveznika. Velik broj mladih u Hrvatskoj je nezaposlen, a budući da EU ionako zagovara mobilnost ne vidimo zašto bi se odlazak diplomiranih iz Hrvatske trebao penalizirati, zaključuje Damić.

Izdvojeni članak

[Ekskluzivno] Ugovor o besplatnom studiranju ističe ove godine, a ministar Mornar otkriva kako će se dalje financirati školovanje naših studenata

Ministrovu izjavu komentirali su i iz Vijeća studenata

veleučilišta i visokih škola.

– S obzirom na cjelokupnu situaciju u državi te komentare

građane i studenata nakon izjave ministra Mornara, u

najblažu ruku, izjava je sama po sebi nezgrapna i

nesprezna, a usporedba s britanskim sustavom nije

odgovarajuća i nije fer prema hrvatskim studentima.

Ovakve izjave brzoplet su izlet u temu koja je kudikamo

složenija, i ne može joj se pristupati na ovakav način.

Razumljivo je da je zbog rupa u budžetu Vlade RH, resor

obrazovanja podnio veliki teret, no na ovakav način

neumjesno je komentirati, što možemo vidjeti i po

reakciji struke iz redova znanosti i obrazovanja, izjavio

je voditelj ureda za odnose s javnošću Maro Alavanja.

Mornar: Oni koji odu van trebali bi vratiti novac za faks
Share via
Copy link
Powered by Social Snap