Pretraga

Mornar planira reformu kurikuluma: ‘Nastavnici i djeca su pretrpani gradivom, mi ćemo to promijeniti’

A- A+

Vezano za rezultate računalne i informacijske pismenosti, gdje je zaključio kako hrvatske škole definitivno trebaju bolju opremljenost, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar dao je svoje mišljenje o nastavnim programima i školskom kurikulumu koji trenutno vrijedi. Kako smatra, nastavnici i učenici se pretrpani gradivom i određenim stvarima koje se traže od njih, što planira promijeniti.

I nastavnici i učenici hrvatskog školskog sustava slažu se kako su pretrpani gradivom i određenim pravilima koja se trebaju provoditi, a za koje smatraju da su nepotrebna. S njima se slaže i resorni ministar Vedran Mornar.

Izdvojeni članak

[Ekskluzivno] Ugovor o besplatnom studiranju ističe ove godine, a ministar Mornar otkriva kako će se dalje financirati školovanje naših studenata

‘Nastavnici su pretprani gradivom i određenim pravilima’

To je mišljenje obrazložio nakon predstavljanja rezultata istraživanja računalne i informacijske pismenosti učenika u Hrvatskoj. Smatra da nema vremena za uključivanje takvi sadržaja u nastavu, jer su nastavnici pretrpani gradivom.

– Naravno, nema vremena za uključivanje ovakvih sadržaja jer su nastavnici pretrpani gradivom, jer moraju u određeno vrijeme napisati ono što se od njih traži. Traži se da u određeno vrijeme nacrtaju plan ploče jer je strašno važno hoće li na lijevo pisati x, a desno y ili obratno, ironično je kazao Mornar te dodao kako se radi o nepotrebnom trošenju vremena.

Kako tvrdi, da nastavnicima u Finskoj netko propiše da prije sata unaprijed nacrtaju kako će im izgledati ploča, mislili bi ‘tko je tu lud’.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar na konferenciji ‘eSkills for Job 2014’: ‘Ne želimo da djeca zamrze informatiku kao matematiku’

Reformom planira smanjiti opterećenje učenicima

– Mi smo svojim učiteljima to napravili, a osim toga, djeci smo utrpali u nastavne materijale sve ono što je netko prije mislio da bi ta djeca u određenom razredu trebala znati. Mi ćemo to promijeniti, najavio je Mornar, koji se nada da je u ovom proračunu spasio neke novce za kurikularnu reformu.

Također smatra da s njenom provedbom Hrvatska već debelo kasni i da ona do kraja sljedeće godine mora do neke mjere biti gotova.

– Hoću li uspjeti ovisi o meni, ali i nekim drugim faktorima. Nadam se da ćemo s tim krenuti i uspjeti. Bit će tu problema, kod izbacivanja nekih cjelina uvijek će biti onih koji će se buniti. Ipak, kako učiti je puno važniji naučiti od činjenica i kompletne nastavne cjeline, zaključio je ministar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap