Pretraga

Mostarska studentska priča: U gradu je dernek, ali za diplomu treba zagrijati stolicu

A- A+

Nakon sarajevske priče na red dolazi Mostar. Glavni grad Hercegovine je vjerojatno najpopularnija destinacija za hrvatske studente, pogotovo one iz Dalmacije i upravo zbog toga smo ga izabrali za našu drugu priču. Uz mostarske fakultete često se vežu priče o korupciji no prema riječima Tonija Bilića, apsolventa Povijesti umjetnosi te su glasine daleko od istine.

Spletom okolnosti ovaj sada već 25-godišnji Dalmatinac je svoj san o studiranju Povijesti umjetnosti slijedio van granica Hrvatske. Split i Zadar su mu djelomično odgovarali, a grad na Neretvi mu je omogućio da studira upravo ono što želi. Kvalitetno obrazovanje i sjajan noćni je ono što mu je igralo čak i veću ulogu od same blizine rodnome kraju.

Kako si se odlučio studirati u Mostaru?

Nakonšto sam završio HTT (Hotelsko turistički tehničar) u Makarskoj odlučio sam studirati Povijest umjetnosti. Odluka o studiranju vani je pala tek nakon prijemnih ispita. U Zadru sam upao na Engleski, ali ne na Povijest umjetnosti. Ista situacija je bila i u Splitu, a u Zagrebu nisam prošao prijemni iz Engleskog. Nisam želio odustati i odlučio sam se okušati u Mostaru i uspio.

Što je sve bilo potrebno kako bi se upisao kao stranac na fakultet?

Pa nije bilo mnogo komplikacija. U načelu vrlo je jednostavno. Potrebne su bile svjedodžbe iz sva četiri razreda srednje škole te položen prijemni ispit samoga fakulteta kao što je to svugdje.

Jesi li zadovoljan razinom obrazovanja koje si dobio tamo i je li Mostar ispunio tvoja očekivanja?

U početku su mi svi prigovarali da idem na studij u zemlju gdje se sve može kupiti novcem pa tako i diploma, ali bili su u krivu (nije da sam ja pokušavao nešto takvo). Svih pet godina je bilo potrebno kvalitetno zagrijati stolicu i zaista biti uporan. Stoga mogu iz svojeg iskustva reći glasine nisu točne.

Isto tako mogu reći da sam izuzetno zadovoljan s količinom i kvalitetom onoga što sam naučio tijekom studija, a moja očekivanja su čak i premašena.

Kakva je situacija po pitanju smještaja i prehrane? Postoje li menze?

Smještaj u Mostaru je zaista povoljan. Živio sam u iznajmljenom stanu kojeg sam dijelio s cimerom iz Osijeka. Na raspolaganju smo imali stan od 90-ak kvadrata s dnevnim boravkom, divje spavaće sobe, kuhinjom i WC-om. Svaki od nas je plaćao otprilike po tisuću kuna, a u cijenu su bile uključene i režije.

Menze? To ništa u Mostaru. Malo se eksperimentiralo po kuhinji, a kada nam se ne bi dalo spremati otišli bi do studentskog restorana. U tim restoranima su dnevni meniji po dvadesetak kuna i hrana je jako dobra.

Kakav je noćni život u Mostaru i općenito što grad nudi?

Noćni život u Mostaru se najlakše opiše riječju koju sam pokupio ovdje – dernek. Čovjek jednostavno treba otići i doživjeti da bi znao o čemu pričam.

Zašto bi netko trebao doći studirati u Mostar?

Na ovo pitanje je teško dati odgovor. Stvar je u tome što je svatko drugačiji, a svaki grad ima svoje čari i ljepote, ali Mostar je Mostar. Ljudi su jednostvano fantastični i sve to skupa je jedno veliko uživanje. Jedno nezgodno je što je grad ipak podjeljen.

Zvuk grada na Neretvi i par mostarskih slika

Ako vas zanima studiranje u inozemstvu više pročitajte u tekstu Sarajevska studentska priča: Ćevapi, zima i besplatan faks

Copy link
Powered by Social Snap