Pretraga

Mreža mladih Hrvatske pred Saborom ukazala na lošu politiku prema mladima

A- A+

mmh.hr

Mreža mladih Hrvatske odlučila je obilježiti svjetski Dan mladih u crnini i tišinom. Svoje razloge za to prezentirali su na Markovu trgu, ispred zgrade Vlade.

Sve manje perspektive za mlade

Karakteristično svečano obilježavanje Dana mladih, koje je postalo tradicija MMH, ove godine će biti izostavljano. Razlog tome je želja da se ukaže na katastrofalnu situaciju među mladima u Hrvatskoj.

– Godinama upozoravamo i nastojimo osvijestiti javnost i važne društvene dionike kako mladima u našoj zemlji sve više manjka perspektive, kako je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj dosegla katastrofalne razmjere, a Hrvatska zasjela na  visoko treće mjesto po stopi nezaposlenosti mladih u Europi, izjavila je Mreža mladih Hrvatske u svojem priopćenju za medije.

Energija i kreativnost mladih za izlaz iz krize

– Nakon završenog obrazovanja, mlade u Hrvatskoj uglavnom ne čeka radno mjesto ili ih čeka potplaćen i podkvalificiran rad. Trendovi trajnog iseljavanja obrazovanih mladih iz zemlje ponovno se opasno približavaju brojkama iz vremena ratnih godina, dodali su aktivisti MMH.

Loša situacija među mladima mora se sagledati iz perspekive globalne, tj. sada već europske krize. Europsku uniju je zapljusnuo ekonomske val krize, koji nikako da se povuče.

Glavu iznad površine uspjeva držati Njemačka i još par zemalja EU, ali pogotovo na jugu Unije je stanje kritično. Španjolska i Grčka bilježe alarmantne podatke od preko 50 posto mladih nezaposlenih.

U trenutku krize čini se da bi baš mladenačka energičnost i kreativnost mogla biti riješenje, no još uvijek se čeka na nekoga tko će to prepoznati.

Mreža mladih Hrvatske pred Saborom ukazala na lošu politiku prema mladima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap