Pretraga

Mreža mladih poručuje: ‘Dosta je prepucavanja i blesavih spotova’

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, članovi Mreže mladih Hrvatske održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili svoje prijedloge za poboljšanja mjera za poticanje zapošljavanja mladih. Osim što su pozvali na odlučan zaokret u načinu na koji se upravlja aktivnom politikom zapošljavanja u Hrvatskoj, za rujan su najavili niz javnih aktivnosti kojima će se otvoriti rasprava o temi rada mladih ljudi, kao i prosvjedni marš u listopadu.

Foto: Mreža mladih Hrvatske, Facebook

Program prijedloga za poboljšanje aktivne politike zapošljavanja mladih nastao je kao višegodišnji rad Mreže koja se bavi upravo aktivnom politikom zapošljavanja mladih. Kada je o Stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa riječ, prema njima ono treba proširiti bazu na sve mlade bez prethodnog radnog iskustva u zanimanju za koje su se i školovali. 

Ciljane kvote korisnika SOR-a po županijama

U predstavljenom programu prijedloga stoji kako je važno uzeti u obzir nepostojanje čvrste veze između zvanja i zanimanja u najvećem dijelu tržišta rada, a svi koji će pristupiti SOR-u trebali bi potpisati izjavu zajedno s poslodavcem kako je osposobljavanje za koje participiraju primjereno zvanju za koje se korisnik SOR-a školovao ili školovala. 

Također, iz Mreže mladih zalažu se za uvođenjem ciljanih kvota korisnika i korisnica SOR-a po županijama, a kvote da su proporcionalne broju mladih koji su registrirani kao nezaposleni te bi im se time, kako tvrde u programu, osigurala  pravednija regionalna dostupnost mjere. 

Budući da nova kurikularna reforma nalaže veću praksu, Mreža mladih zastupa institucionalizaciju potpore kvalitete mentorstva i standarda kvalitete različitih oblika učenja na radnom mjestu. 

Supstituiranje SOR-a kao prakse u visokom obrazovanju u tri koraka

Prema prijedlozima koje su predstavili na konferenciji za novinare, Mreža želi supstituirati SOR kao praksu u visokom obrazovanju i to u tri skupine koraka: kratkoročno, srednjoročno i dugoročno.

Prema kratkoročnom planu, smatraju kako bi trebalo uvesti standardiziran obrazac izrade plana učenja koji poslodavce potiče da razmišljaju o ravnoteži između generičkih, sektorskih i specifičnih organizacijskih vještina, a naglašavaju i kako savjetnici Zavoda korisnicima SOR-a moraju jasno naglasiti kako stručno osposobljabanje nije konkretno radno mjesto, već mjera za podizanje ljudskih potencijala mladih budućih radnika i radnica. 

U srednjoročnom koraku naglašavaju nekoliko točaka, među ostalim zalažu se za razvoj primjerenog sustava osiguranja kvalitete, razvoj poticajnog okvira za poslodavce, razvoj sveobuhvatnih baza podataka poslodavaca/mentora za provođenje prakse/učenja na radnom mjestu te druge.

U dugoročnom koraku Mreža zastupa stvaranje dugoročnog i održivog pristupa učenju na radnom mjestu u kojem se različiti oblici međusobno nadopunjavaju, uz sudjelovanje ključnih dionika tržišta rada i sustava obrazovanja. 

Cjelokupni program prijedloga Mreže mladih Hrvatske provjerite ovdje