Pretraga

Mreža mladih Vladi je urudžbirala svoje zahtjeve: Traže bolje radne uvjete i rješavanje stambenog pitanja

A- A+

Povodom Međunarodnog dana mladih, predstavnici Mreže mladih Hrvatske Vladi od Vlade su zatražili nekoliko zahtjeva. Od Vlade traže podizanje kvalitete rada, poticanje stanovanja, uvođenje Građanskog odgoja u škole te operativni plan koji će odgovoriti na potrebe mladih u doba pandemije koronavirusa.

foto: srednja.hr

– Ne želimo nužno kritizirati, već nuditi konstruktivna rješenja za probleme s kojima se mladi danas suočavaju, rekao je ispred zgrade Vlade Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske.

Na Međunarodni dan mladih, u srijedu, predstavnici Mreže mladih Vladi su urudžbirali svoje zahtjeve i preporuke.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Kada pričamo o zapošljavanju, najveći problem nije ima li ili nema posla, već koja je kvaliteta tog posla, kazao je Miličević.

Zahtijevaju stoga da se mlade od početka zapošljava na neodređeno, kao i da se uredi studentski rad.

– Iako studenti možda rade godinama, nemaju pravo na nikakvu naknadu kada ostanu bez posla, a također nemaju ni dan radnog staža, upozorava predsjednik MMH-a.

Smatraju i da si mladi ne mogu priuštiti podizanje kredita, a da ga ni ne mogu uzeti jer rade na neodređeno, upozorava Milićević.

‘Mladi su pogođeni koronakrizom, treba nam operativni plan’

Iz MMH zato predlažu poticanje dugoročnog najma i razvijanje modela stambenog zbrinjavanja za mlade iz ranjivih skupina, poput mladih iz alternativne skrbi.

Izdvojeni članak

Po stopi nezaposlenosti mladih ljudi premašujemo EU prosjek: U lipnju stopa iznosila 23,7%

Traže i uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta u osnovne i srednje škole, a pohvalili su dosadašnji rad Vlade na promociji strukovnog obrazovanja te jačanju dualnog modela. Mlade žele više uključiti u donošenje odluka.

Budući da nije donesen Nacionalni plan za mlade, što je trebao biti glavni strateški dokument za mlade, iz Mreže mladih poručuju kako je zbog situacije uzrokovane pandemijom trenutno bolje izraditi kratkoročni operativni plan koji će odgovoriti na novonastale potrebe mladih.

Miličević je istaknuo kako se u rujnu, kada Središnji državni ured za mlade počne s radom, žele susresti s njegovom državnom tajnicom Željkom Josić.

– Mislim da je osnivanje Središnjeg ureda dobro jer može potaknuti na suradnju među raznim resorima koji se bave mladima, ocijenio je Miličević.

Tri područja: zapošljavanje, stanovanje i mentalno zdravlje

A o problemima mladih povodom njihova međunarodna dana očitovala se i Udruga mladih Varaždinski underground klub. Želi ukazati na kompleksnije izazove s kojima će se mladi suočiti kao posljedicom COVID-19 krize.

Grad Varaždin pokazao je da je spreman podržati razvijanje programskih aktivnosti vezanih za mlade, no iz Udruge mladih V.U.K. ističu da će se mladi na području Varaždina, kao i u ostatku Hrvatske, u narednom razdoblju suočiti s izazovima u tri područja: zapošljavanje, stanovanje i mentalno zdravlje.

Evo njihovih zahtjeva za bolji život mladih u Varaždinu:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Mreža mladih Vladi je urudžbirala svoje zahtjeve: Traže bolje radne uvjete i rješavanje stambenog pitanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap