Pretraga

Mrzite redove? Ovo će vam olakšati život: Isprobala sam nov način za skinuti hrpu dokumenata s interneta

A- A+

Do dokumenata koji nam svake godine trebaju za školu ili faks sada možemo online, bez čekanja u redu, zahvaljujući novoj elektroničkoj osobnoj iskaznici. Aktivirala sam ju i iznenadila me jednostavnost procesa, a da isprobam njene nove mogućnosti, izradila sam putovnicu i to posve online. Ovo su ključne novosti koje će vam olakšati život.

certilia

Aktivirala sam novu e-osobnu i sada više ne moram gubiti toliko vremena u redovima | Foto: srednja.hr

Znate one neke zadatke koje odgađate, a da ih jednostavno obavite, život bi vam bio nemjerljivo lakši? Kad biste me pitali za savjet, sugerirala bih vam da se danas primite jednog takvog koji će vam uzeti samo pola sata vremena, ali sačuvati sate i sate u budućnosti. Riječ je o aktivaciji nove elektroničke osobne iskaznice (eOI). Ako ste, kao i ja, obožavatelj tehnologije koja staje na kraj čekanju u redovima i dugotrajnoj birokraciji, došli ste na pravo mjesto.

Najnovija eOI je više toga odjednom: identifikacijski dokument, putovnica za zemlje Europske Unije te kartica zdravstvenog osiguranja. Dok ste prije osobno odlazili potpisati, primjerice, zahtjev za kreditom u banku (i gubili vrijeme na put i čekanje u redu), s eOI imate pristup aplikaciji kojom slične dokumente potpisujete online u samo nekoliko klikova. Otputujete li u drugu državu Europske Unije (Erasmus+, netko?), moći ćete i do njihovih e-usluga jer je nova eOI u sustavu interoperabilnosti. Jednostavnije rečeno, prilagođena je i sustavima drugih država EU.

Njen dizajn je promijenjen u odnosu na starije osobne iskaznice, ali to nije samo pitanje estetike. Nova eOI opremljena je beskontaktnim čipom koji omogućuje biometrijsku identifikaciju jer sadrži vašu fotografiju i otiske prstiju. Zbog toga s njom možete brže prolaziti e-Gate sustavima zračnih luka.

eOI

Elektronička iskaznica najnovije generacije | Foto: srednja.hr

Bez stajanja u redu do potvrda s faksa

Najbolje od svega, jednom kada ju aktivirate, dobivate pristup najviše razine sigurnosti portalu e-Građani. Prije ste do njega mogli samo uz čitač kartice, ali sada je cijeli postupak puno jednostavniji. Trebat će vam mobitel i nekoliko minuta da dođete do, primjerice, potvrde o statusu studenta ili radno-pravnom statusu (e-radna knjižica), prijavite diplomski studijski program ili upišete srednju školu. Svi studenti koji su provodili vrijeme u redovima bez kraja pred referadom da bi iz nje izašli s papirom kojemu je trebala minuta da se ispiše (bonus bodovi ako je bilo vrijeme ispitnih rokova), itekako će znati cijeniti ovu inovaciju.

Tu su i druge korisne stvari, primjerice, pristup besplatnim Tečajevima Srca koje izrađuje Sveučilišni računski centar ili Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na koji se moramo prijaviti nakon završetka studija, a sada to možemo učiniti mobitelom. Ove novosti bile su dovoljne da me zainteresiraju, stoga sam ju odlučila izraditi i aktivirati kako bih provjerila kako izgleda taj proces. Uvidjela sam da je, zapravo, poprilično jednostavan.

Za početak, trebat će vam nova osobna iskaznica s čipom. Sve iskaznice koje se izdaju od 2. kolovoza 2021. godine po automatizmu su elektroničke osobne iskaznice druge generacije (eOI Gen 2), ali možete aktivirati i e-osobnu iskaznicu koju imate od prije tog datuma ako ima čip. Mlađi od 18 godina kojima je to prva osobna iskaznica ne plaćaju trošak njene izrade. Cijena njene izrade za sve ostale je 100 kuna. Uz nju ćete dobiti i kuvertu s podacima koji vam trebaju da biste ju aktivirali.

eOI

Ako ga ne možete posuditi, čitač kartica kupite u bilo kojoj Pošti ili trgovini informatičkom opremom. Ja sam svoj našla u lokalnoj Pošti | Foto: srednja.hr

Aktivirala sam eOI: Evo kako, korak po korak

Pripremite i čitač kartica koji će vam biti potreban samo prilikom aktivacije, nakon toga će vam e-usluge biti dostupne i bez njega. Ako ga ne možete posuditi od nekoga tko ga posjeduje, kupiti ga možete u svim uredima Hrvatske pošte ili bilo kojim prodavaonicama informatičke opreme. Ja sam svoj kupila u lokalnoj, ‘kvartovskoj’ Pošti koja je poprilično mala. Zbog toga sam bila nesigurna hoće li ga imati no moje sumnje nisu bile opravdane. Platila sam ga 79,90 kuna.

Ako nemate čitač kartica i ne želite ga kupiti, svoju eOI i Certiliju možete aktivirati i u policijskim upravama koje su opremljene aktivacijskim kioscima. Raspitajte se u o njima u svojoj policijskoj upravi, a potom svoju osobnu možete aktivirati čim ju preuzmete i nastaviti koristiti sve usluge putem mobitela. U Zagrebu ćete kioske za aktivaciju pronaći u policijskim upravama u Heinzelovoj i Petrinjskoj.

eOI

Aktivacijski kiosk u MUP-u na kojem eOI aktivirate prilikom preuzimanja pa vam čitač kartica nije potreban | Foto: srednja.hr

USB čitač kartica će doći s vlastitim uputama za instalaciju koje trebate slijediti. Meni je za instalaciju čitača trebalo svega nekoliko minuta. Nakon toga slijedi instalacija programa eID Middleware kojeg preuzimate s web stranice eOI. Njegova je instalacija jednako brza i jednostavna, a po završetku ćete morati ponovo pokrenuti svoje računalo. Ako preskočite taj korak, a kasnije vaše računalo ne bude moglo pronaći eID Middleware među instaliranim programima, to će biti razlog zašto.

Vaša nova eOI se aktivira u programu eID Middleware. eOI mora biti umetnuta u čitač kartica, a on ukopčan u USB port vašeg računala. Odaberete ‘Aktiviraj karticu‘ i u prozor koji iskoči upisujete podatke iz kuverte koju ste dobili zajedno s novom osobnom. Inicijalni PIN prepisujete, a identifikacijski i potpisni PIN te PUK odabirete sami. Važno je da ih zapamtite, a ako ga zaboravite ili izgubite, trebate se javiti u najbližu Policijsku upravu. Ako netko drugi dozna vaš PIN, obavezno ga promijenite.

eOI

eOI sam aktivirala u programu eID Middleware | Foto: screenshot, srednja.hr

Certilia je aplikacija koja će vam olakšati život

Nakon ovih koraka, vaša je kartica aktivirana i vi ste postali digitalni građanin ili građanka. No želite li moći pristupiti sustavu e-Građani putem mobitela, morate instalirati mobilnu aplikaciju Certilia.

Da biste ju instalirali, odaberite Mobile.ID na web stranici eOI i pratite upute. Ako računalo niste ponovo pokrenuli nakon instalacije eID Middleware programa, moglo bi vam se dogoditi, kao što se meni dogodilo, da ga preglednik ne pronalazi među instaliranim programima. U tom će slučaju ponovo pokretanje računala riješiti problem.

Ostatak instalacije je, po mom iskustvu, bio poprilično intuitivan. Registracija će vas voditi kroz postupak koji uključuje instaliranje Certilie i nekoliko ‘rundi’ autentifikacija mailom i upisivanjem kodova koji stižu SMS-om. Nakon što završite, aplikaciju ćete moći koristiti prilikom ulaska u sustav e-Građani. Ona mijenja sigurnost koju je prije pružao čitač kartice te s njom imate pristup uslugama najviše razine sigurnosti.

certilia

Kako bih instalirala Certiliu, morala sam upisati potpisni PIN kojeg sam sama birala prilikom aktivacije eOI | Foto: screenshot, srednja.hr

The future is now, old man

Kako bih se uvjerila da sve nije samo san i da stvarno hrpu toga mogu obaviti bez čekanja u redovima, svoju sam novu eOI iskoristila kako bih izradila putovnicu. Mogla sam i, recimo, predati online zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, promijeniti ili prijaviti boravište, odabrati ili promijeniti mirovinski fond, pa čak i pokrenuti svoj biznis (otvoriti d.o.o., j.d.o.o. ili obrt kroz program START). To su sve usluge visoke razine sigurnosti kojima ćete imati pristup s novom eOI.

Oči me nisu varale, a do putovnice je bilo prejednostavno doći. Odabrala sam uslugu e-Zahtjev za izdavanje putovnice u sustavu e-Građani koji me vodio, korak po korak, do predaje zahtjeva. Ako imate manje od 18 godina, umjesto vas to mogu učiniti vaši roditelji ili skrbnici. Cijena nove putovnice jednaka je kao i kada ga predajete na old school način, osobno u policijskoj postaji.

Njenu izradu sam mogla platiti online. Nisam se morala ni fotografirati jer je sustav fotku povukao automatski, kao i moje otiske prstiju. Budući da sam odabrala da mi nova putovnica stigne poštom kući, cijeli je proces bio potpuno bezbolan, kako i priliči birokratskim procesima 21. stoljeća.

eoi

Sada u e-Građani ulazim bez čitača kartice, a uz pomoć Certilie. Tako imam najvišu razinu sigurnosti i mogla sam predati zahtjev za izradu putovnice | Foto: screenshot, srednja.hr

Sve u svemu, usluge koje omogućuje aktivacija nove eOI od mene dobivaju čistu peticu. Očekujem još inovacija u budućnosti kako proces digitalizacije javne uprave nastavi napredovati, a moj je savjet da na vlak uskočite već sada jer je ušteda vremena itekako vrijedna. Sve informacije o drugoj generaciji eOI potražite na službenoj web stranici.


Tekst nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD)