Pretraga

Mučne priče beogradskih studentica: ‘Profesor je uhvatio kolegicu za vrat i pribio ju uz zid’

A- A+

‘Ne osjećam se sigurno u sali profesora’ naziv je anonimne online ankete koje su pokrenule studentice Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Napravile su i Instagram profil @anketa_arh.bg koji je u samo tjedan dana prikupio više od četiri tisuće pratitelja i stotine ispovijesti studentica koje tvrde kako ih je jedan profesor seksualno uznemiravao te da je uprava fakulteta sve znala, no da nisu ništa poduzeli. Kroz anketu se otkrilo i kako taj profesor nije jedini.

Foto: Pexels

Studentice Arhitektonskog fakulteta u Beogradu podijelile su svoje mučne priče i ispovijesti seksualnog uznemiravanja od strane jednog profesora. S namjerom da se o tom problemu javno progovori, prošlog je tjedna napravljena anketa na koju je odgovorilo više od 700 osoba te Instagram profil anketa_arh.bg koju je u samo tjedan dana zapratilo više od četiri tisuće ljudi.

– Draga kolegice/Dragi kolega, pozivam te da popuniš ovu anketu ako imaš vremena i volje za to. Anketa je anonimna te zbog toga molim da je radiš samo ako si sadašnji ili bivši student i to samo jedanput da bismo na kraju došli do što vjerodostojnije slike. Samo jedan student, kao što se to vidi iz prošlosti, nije dovoljan da bi se izborio. Moćni smo ako se udružimo i kolektivno zatražimo disciplinski postupak ako se ispostavi da je to pravedno kao i da pokušamo da stvorimo sigurniji prostor za buduću generaciju studenata. Iako ne uspijemo da promijenimo profesorovo ponašanje, ovu anketu možemo iskoristiti da upoznamo buduće studente sa situacijom, da znaju kako da reagiraju i da se ne boje da prijave uznemiravanje, stoji u opisu ankete.

‘Profesor je izvadio pecivo iz usta moje kolegice dok je ona jela i stavio u svoja usta’

I tada je krenula lavina priča, kako sadašnjih studentica, tako i studentica koje su studirale dok je profesor u to vrijeme još bio asistent.

– Ja sam osobno od profesora doživjela da me u kabinetu dodiruje po kosi i ramenu, kao i većina djevojaka pretpostavljam. Bila sam na konzultacijama gdje je profesor izvadio pecivo iz usta moje kolegice dok je ona jela i stavio u svoja usta. Drago mi je što se netko napokon sjetio da napravi ovu anketu jer ovaj problem traje jako dugo, a nismo se smjele nikome obratiti jer se borimo za ocjene, budžete i bilo nam je lakše šutjeti nego vući neki predmet do kraja života, jedno je od anonimnih svjedočanstva studentica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ime Prezime (@anketa_arh.bg)

‘Uhvatio je kolegicu za vrat i pribio uz zid’

Kako su napisale studentice u online anketi, profesor na predavanjima ima neprimjerene šale seksualnih konotacija, a na hodniku, kako tvrde, često dodiruje i miluje studentice po kosi. No, neke od njih su ispričale i situacije u kojima je profesor bio nasilan.

– Uhvatio je kolegicu za vrat i pribio uz zid. Na online predavanju je prikazao screenshot scene iz porno-snimka uz komentar: ‘Kolegice, pun mi je ekran vaše glave.’ Jednom prilikom na ispitnom predavanju, na kojemu je prisustvovala cijela generacija, kolegici je prokomentirao kako se ofarbala i rekao: ‘Sad me podsjećate na nju’ i upalio screenshot iz pornića s nekom crnokosom djevojkom. Čovjek koristi neiskustvo studentica, strah da nešto kažu i manipulira njima i uznemirava ih, napisala je jedna studentica.

‘Prije nego što sam rekla išta više osim ‘oprostite’, uslijedio je šamar’

Jedna studentica je opisala kako ju je profesor ošamario.

– Uputila sam se čuvenom profesoru ne bih li ga pitala oko predaje kolokvija. Neću biti tu, imam operaciju, mogu li ranije ili kasnije predati. Prije nego što sam rekla išta više osim ‘oprostite’, uslijedio je šamar. Da se razumijemo, nije tu bila odvaljena vilica, ali me nije baš ni pomazio. Zbunjena skroz, skamenila sam se, nisam znala kako da reagiram. On se nasmijao i rekao: ‘Reci što ti treba?’. Ja sam kao tek došla na fakultet, nisam ništa rekla, nisam znala što da kažem, samo sam postavila svoje pitanje, dobila odgovor i izašla iz sale u šoku, ispričala je studentica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ime Prezime (@anketa_arh.bg)

‘Po faksu kola priča da im je kabinet takozvani je*arnik’

I tu nije kraj anonimnim pričama s dotičnim profesorom.

– Jednom prilikom sam svjedočila kako je jednoj djevojci rekao nešto kao da bi je izveo u neko kino, mislim da je u pitanju bila ‘Zvezda’ jer je to jedini bioskop u kojemu su se prikazivali pornići. Zna se, po faksu kola priča da im je kabinet takozvani je*arnik. Mislim da to govori dosta o situacijama, napisala je još jedna studentica.

‘Treba naglasiti da su i drugi osim njega seksualni predatori’

Ovaj skandal već danima trese Arhitektonski fakultet, a prema pričama studentica dotični profesor nije bio jedini koji se neprimjereno odnosio prema studentima i studenticama.

– Treba naglasiti da su i drugi osim njega seksualni predatori, jer kad se već borimo da se to više ne događa – jedna lasta ne čini proljeće i treba tome stati na kraj, upozorila je studentica u anketi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ime Prezime (@anketa_arh.bg)

Asistent im je rekao da mu ne pričaju takve stvari jer se to njega – ne tiče

Neke od tih studentica su takvo ponašanje odlučile prijaviti na faksu, no kada su to napravile, kažu, uslijedio je šok.

– Čula sam da je prije par tjedana na konzultacijama djevojci na prvoj godini prišao, sjeo pored nje, stavio joj ruku na bedro i pitao ‘hoćeš li se mnogo napaliti ako dignem ruku gore?’. Djevojka je jadna, vjerojatno od šoka, počela plakati. Nisam sigurna što mu je u tom trenutku točno rekla, ali su ona i njena kolegica otišle asistentu na što im je on rekao: ‘Nemojte mi pričati takve stvari, mene se to ne tiče’, ispričala je studentica.

Počele su pristizati i službene prijave protiv profesora

Od početka ankete studentice su tražile očitovanje od strane fakulteta po tom pitanju, a dekan Vladimir Lojanica, kako piše Kurir, rekao je kako su donijeli odluku da se profesor, za kojeg ima najviše optužbi, ukloni sa svih predispitnih i ispitnih obaveza, koje će umjesto njega obavljati komisija. Iako studenti tom odlukom nisu zadovoljni, ipak su se neke stvari pokrenule pa su tako počele pristizati i prve službene prijave protiv profesora, a u tijeku je i unutrašnja kontrola na fakultetu te je Tužilaštvo već za taj slučaj formiralo predmet.

– Na drugim fakultetima nije bilo optužbi, ali ih očekujem jer više puta sam se obraćao javnosti i onima koji trpe nasilje, zlostavljanje i uznemiravanje da se jave zaštitniku građana i da im garantiramo apsolutno anonimnost, rekao je za N1 Zoran Pašalić, Zaštitnik građana.

U međuvremenu je anketa dovršena, a na Instagram profil anketa_arh.bg svakodnevno pristižu poruke studentica Arhitektonskog fakulteta koje se i objavljuju kako bi se i dalje vršio pritisak na fakultet da se ovakve stvari više ne ponavljaju. Profesor se do sada nije javno oglasio oko cijelog slučaja i ogromnog broja optužbi, a novinarima srpskih medija ne odgovara na pozive niti mailove.

seksualno uznemiravanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap