MUP potvrdio: U subotu se održavaju dva prosvjeda ispred MORH-a

Proteklih nekoliko dana naveliko se piše i priča o tome kako Vlada planira ponovno uvesti obvezni vojni rok. I dok je javnost podvojena mišljenja o tome, Radnička fronta u subotu će protiv ove ideje održati mirni prosvjed ispred zgrade Ministarstva obrane na zagrebačkom Trgu Petra Krešimira IV. Iz MUP-a doznajemo kako je na tom istom mjestu prijavljen još jedan prosvjed koji će se održati u isto vrijeme.

Foto: Wikipedia

Bura oko vojnog roka u javnosti i dalje se ne stišava. U ponedjeljak je u večernjim satima Radnička fronta najavila prosvjed ispred Ministarstva obrane protiv nametanja ove obaveze. Planove im je pak pomrsio MUP koji je kazao da je prosvjed nemoguće prijaviti. Razlog: prije njih je netko već prijavio prosvjed koji će se održati na istom mjestu i u isto vrijeme.

Pobuna mladeži protiv vojnog roka te čudni stavovi starijih koji ga neće služiti

‘Nećemo ratovati za tuđe interese – nećemo ginuti za Todorića, Kolindu i Plenkovića’

Razočarani, javnosti su se jučer obratili putem priopćenja, koje vam prenosimo u cijelosti.
– Radnička fronta je sinoć (ponedjeljak, 6.2.) kasno na društvenim mrežama najavila subotnji prosvjed (u podne) pred zgradom MORH-a na Trgu Petra Krešimira IV br. 1 u Zagrebu – prosvjed protiv uvođenja obaveznog vojnog roka. Tu su vijest danas rano popodne objavili svi značajniji mediji, a naš je član danas prosvjed krenuo uredno prijaviti MUP-u (zakonski je uvjet prijaviti prosvjed najmanje 2 dan prije).

No tamo nas je čekalo vrlo neugodno iznenađenje. Našeg je člana policija prvo bezobrazno i nepotrebno izvozala po nekoliko policijskih postaja, da bi mu onda priopćila da prosvjed ne može prijaviti jer je netko navodno još jutros na istom mjestu prijavio prosvjed. Policija nam pritom uopće nije htjela reći o kome se radi.

Tek nekoliko sati nakon toga, na društvenim mrežama smo vidjeli da se radi o nekakvoj nepoznatoj “udruzi” koja navodno organizira skup podrške uvođenju vojnog roka. Taj je skup na društvenim mrežama najavljen tek nakon što nam je policija odbila prijavu našeg, već ranije objavljenog, skupa. Potpuno je jasno da je ovdje riječ o vrlo sumnjivoj priči. Trg Petra Krešimira IV je vrlo velik i na njemu ima mjesta i za nekoliko različitih prosvjeda. To što je netko navodno prijavio neki drugi prosvjed tamo ne znači da ima ikakvog razloga da i mi tamo ne prosvjedujemo. Naravno, vrlo je neobično da se prosvjed odlučio organizirati baš tamo, na istom mjestu kao i naš prosvjed, samo pola sata ranije – iako taj drugi prosvjed uopće nije bio najavljen prije našega – i da je policija odlučila ne samo podržati takvu provokaciju, nego još i zabraniti drugo, već prije najavljeno, okupljanje.

Uvodimo vojni rok zbog potencijalnog sukoba, a nitko u susjedstvu ga nema na snazi

Nema nikakve sumnje da se ovdje radi o pokušaju policije, u suradnji s nekakvom “udrugom” ili ne, da spriječi već prije najavljen proturatni prosvjed koji je u javnosti izazvao dosta pažnje, s obzirom da se već više od tjedan dana diskutira o problematici uvođenja vojnog roka.

Dakle, nakon što je politička elita, koja sama redom nikad nije bila u vojsci, odlučila da je njezino rješenje za katastrofalno stanje zemlje (npr. 45% nezaposlenih mladih, konstantno iseljavanje iz zemlje, kopanje po smeću kao svakodnevica, skoro 30% ljudi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, realne plaće skoro 30% manje nego prije 40 godina itd.) to da mladost bez posla dodatno indoktrinira na vojnom roku, da bi ih kasnije mogla slati da gine za njihove interese u nepotrebnim ratovima – odlučila je zabraniti čak i prosvjedovanje protiv takve bezobrazne politike.

Ovo je vrlo zabrinjavajuć razvoj situacije – uza sve negativne tendencije koje se događaju u društvu, dolazimo i do prvih naznaka stvaranja policijske države, države u kojoj će biti zabranjeno čak i mirno prosvjedovati.

Mi u Radničkoj fronti poručujemo da se nećemo poslušno pokoriti takvoj politici. Pozivamo sve da se u još većem broju pojave na mirnom prosvjedu u subotu 11.2. u podne pred Ministarstvom obrane! Pokažimo da se ne bojimo policije, državne autoritarnosti i pokušaja nametanja strahovlade.

Nećemo ratovati za tuđe interese – nećemo ginuti za Todorića, Kolindu i Plenkovića! Neće nas spriječiti policijske zabrane! Svi na prosvjed u subotu – pokažimo da se ne bojimo!, piše Radnička fronta.

Anketa: Preko 60 posto mladih protiv uvođenja obveznog vojnog roka

U subotu dva prosvjeda na zagrebačkom Krešimircu

Kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova koje nam je potvrdilo kako prosvjed nije bilo moguće prijaviti jer je ondje već prijavljen jedan, ali nam nisu željeli otkriti o kakvom je prosvjedu riječ.

– Policijska uprava zagrebačka zaprimila je prijavu udruge iz Đurđevca o javnom okupljanju koje će se održati 11. veljače od 11.30 do 13 sati na Trgu kralja Petra Krešimira IV. Osobu koja je htjela prijaviti na istom mjestu i u isto vrijeme drugo javno okupljanje u organizaciji političke stranke, policijski službenici su uputili da javno okupljanje može prijaviti ili u alternativno vrijeme ili na alternativnom mjestu, nakon čega smo zaprimili prijavu o drugom javnom okupljanju koje će se održati također 11. veljače od 12 do 13 sati na Trgu kralja Petra Krešimira IV, ali na južnom dijelu parka, kazali su nam iz MUP-a.

Oko uvođenja vojnog roka u skraćenom obliku oglasila se danas i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je obilazila vojni kamp u Udbini.

– Odbacujem sve kritike onih koji tvrde da to nije dovoljno, kazala je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Njena obuka pomogla joj je, kaže, da upozna sebe i da vidi kako reagira u kriznim situacijama, kako rješava probleme kada je u pitanju život i smrt.

– Iz vlastitog iskustva tvrdim da je dovoljno za temeljne elemente – od prve pomoći, međunarodnih konvencija, do temeljnih znanja o tretiranju civila, kemijsko-biološko-radiološke zaštite do manevara izvlačenja iz zadimljenog kontejnera, kojim se simulira pad aviona. Definitivno možete puno naučiti, rekla je predsjednica za N1.

Odgovori