Pretraga

Muškarci razvedenih roditelja su izloženiji moždanom udaru

A- A+

Znanstvenici tvrde kako odrasli muškarci, čiji su se roditelji razveli prije nego su oni napunili 18 godina, imaju mnogo veću šansu da dobiju moždani udar od ostalih ljudi. Došli su do zaključka kako razvod braka roditelja nema nikakvog utjecaja na odrasle žene, prenosi Daily Mail.

Istraživanje provedeno u Torontu dovelo je do saznanja kako odrasli muškarci imaju veće šanse dobivanja moždanog udara ukoliko su im se roditelji razveli prije nego što su napunili 18 godina. Doznali su i to da razvod roditelja ne utječe na odrasle žene.

Nije im sasvim jasno zbog čega imaju trostruko veći rizik od moždanog udara, ali ističu kako objašnjenje možda leži u regulaciji kortizola, hormona koji se povezuje sa stresom.

nisaneldiablo.blog.hr

– Velika povezanost između razvoda braka roditelja i moždanog udara kod muškaraca je zabrinjavajuća. Činjenica je još više zabrinjavajuća ako se zna da smo iz istraživanja izbacili sve osobe koje su tijekom odrastanja bile izložene roditeljskom nasilju, rekao je Esme Fuller-Thomson sa Sveučilišta u Torontu.

Planira se dublje istraživanje ove povezanosti, a Fuller-Thomson se nada kako će tako dobiti informacije koje će iskoristiti za poboljšanje edukacije o prevenciji moždanih udara.

Muškarci  razvedenih roditelja su izloženiji moždanom udaru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap