Pretraga

Muškarci s ovakvim oblikom lica skloniji su varanju

A- A+

Niz studija, kao i istraživanje provedeno na Brock Universityju, dokazao je da muškarci šireg lica imaju veću sklonost varanju, predrasudama, ali i kompetitivniju narav. Vjeruje se da je tomu krivac višak testosterona.

Svjetski stručnjaci su raznim istraživanjima došli do spoznaje kako su muškarci sa širim licima agresivniji, imaju više predrasuda te su natjecateljski nastrojeni. Nova studija provedena na Brock Universityju je dovela do rezultata koji pokazuju da je jači spol sa širim licem i skloniji varanju, pogotovo kad su u pitanju novci, piše zenskikutak.rs.

Izdvojeni članak

Studija dokazala: Zdraviji su muškarci koji se češće druže sa svojom ekipom

Muškarci šireg lica agresivni i varalice

Istraživački tim na spomenutom sveučilištu predvodila je psihologinja Cheryl McCormick, a riječ je o sudiji koja se nadovezuje na prošlogodišnje američko istraživanje kojim se dokazalo da su muškarci sa širim licem skloniji obmanjivanju u pregovorima te spremniji na prevaru kako bi došli do novca.

Kanadski istraživači su se, pak, odlučili provjeriti točnost spomenute tvrdnje na većem uzorku pa su u istraživanje uključili 146 muškaraca i 76 žena s visokom stručnom spremom. Prva stvar koju su trebali napraviti bila je popunjavanje psihopatskog testa ličnosti koji je obuhvaćao tri aspekta tendencija: neustrašivu dominantnost, sebičnu impulivnost i hladnokrvnost.

Zatim su trebali popuniti nekoliko listića za lutriju, a onda na web stranici pratili virtualno izvlačenje. Zbroj bačenih kockica određivao je broj listića s koliko su smjeli sudjelovati u lutriji. Pri tom su bili bez nadzora, što znači da su imali priliku i motiv za prijevaru jer nisu znali da ih snimaju kamere.

Izdvojeni članak

Istraživanje: Cure zaista sazrijevaju brže nego dečki, evo i zašto

Krivi su testosteroni

Rezultati su pokazali da su muškarci i žene podjednako skloni varanju, zbog čega se došlo do suprotnog zaključka u odnosu na ustanovljeno mišljenje kako su muškarci manje pouzdani od žena. Međutim, potvrđeno je da su muškarci sa širokim licem su skloniji varanju na veliko.

Također su imali i visok rezultat na psihopatskom testu u kategoriji neustrašiva dominantnost. Istraživači su pronašli biološko objašnjenje za tu spoznaju pa su zaključili da je količina testosterona povezana sa širinom lica.

– Testosteron je povezan s dominacijom, osobnom moći, vodstvom, antisocijalnim ponašanjem i rizičnim izlaganjima, objašnjenje je istraživača koji su provodili studiju na Brock Universityju. Drugim riječima, rezultati ovih studija pokazuju da nivo testosterona u pubertetu može uticati i na neustrašivu dominantnost te na strukturu muškog lica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap