Pretraga

Muzička akademija u Zagrebu: Višesatno vježbanje i mnogo nastupa su put do savršenstva

A- A+

edukacija.hr

Maturanti koji će upisati Muzičku akademiju većinom već odavno znaju da je to njihov izbor, budući da se za prijemni ispit pripremaju pohađajući Glazbenu školu, tako da se ovdje nećemo baviti pitanjem zašto upisati ovaj fakultet, već čisto onim što mogu očekivati oni koji se uspiju ovdje upisati.

Muzička akademija u Zagrebu najstarija je i najveća visokoškolska ustanova u Hrvatskoj, čija povijest seže daleko u prošlost. Svoj su zanat u ovoj ustanovi ispekli brojni svjetski poznati umjetnici i pedagozi. Trenutno na akademiji predaje oko 150 profesora, koji podučavaju oko 500 studenata, a nastava se odvija na osam odsjeka. Studirati se može glazbenu teoriju i kompoziciju, dirigiranje, pjevanje i naravno, razne glazbene instrumente.

S profesorima jedan na jedan

Primjećuje se da se na akademiju prima mnogo manje studenata nego na ostale fakultete, tako da se nastava odvija 1:1, kaže Robert koji studira klarinet na višoj godini akademije.  

– Prednost akademije ističe se upravo u tome što je profesor u mogućnosti studentu pružiti više vremena jer je pojedinac, nego kad ima cijelu učionicu kojoj u isto vrijeme prenosi znanje. S druge strane profesori na akademiji ipak ne govore cijelu srž problema sa kojim se glazbenik instrumentalist može susresti za vrijeme studiranja, nego se ostavlja i sloboda umjetničkog izražavanja gdje student mora sam shvatiti problematiku, otkriva nam naš sugovornik

Što se težine ispita tiče, Robert kaže da ih ima dosta teških, ali zalomi se i nekoliko zaista laganih. Sve ovisi o tome koliko se redovito radi i vježba. Kampanjci se neće usrećiti, a ako se uči redovito, svi se ispiti relativno lako mogu riješiti u roku.

Vježba, vježba i samo vježba

Tko upiše Muzičku akademiju, mora biti svjestan da će veliki dio vremena utrošiti na vježbanje. – Ne može se točno utvrditi koliko je točno vremena potrebno, budući da sve to ovisi o pojedincu. Moje iskustvo govori da ne treba više od 3 do 4 sata dnevno vježbat ako se za to vrijeme sustavno i koncentrirano pristupi radu, tvrdi Robert.

Što se tiče odricanja koje je potrebno za studij na akademiji, ima ga dosta prvenstveno zato jer sam raspored nije fiksan. Moguće je uvijek da uleti poneki projekt s orkestrom, ili gdje treba uskočiti kao zamjena nekome. Ovaj student tvrdi ipak da su roditelji ti koji se trebaju doista žrtvovati, budući da je godina vrlo skupa, čak 10 tisuća kuna.

Veliki broj javnih nastupa 

Zanimljivost na akademiji definitivno predstavlja obveza svakog studenta da tijekom godine ima šest samostalnih javnih nastupa. Bez tog se uvjeta ne može pristupiti godišnjem ispitu. Osim obveznih koncerata, postoje još razni nastup s ansamblima i slično, tako da se tijekom godine nakupi dosta izlazaka na pozornicu.

Profesori su uglavnom pristupačni, ali ima i onih s kojima odnos zna biti napet. Sve ovisi o tome koliko se student posveti onome što radi.

Većina studenata koji upišu muzičku akademiju završi studij. Oni koji odustaju, to učine uglavnom na prvoj godini. Jedino nezadovoljstvo koje Robert ističe je to što ponekad nema priliku vježbati onoliko koliko bi htio.

– Akademija se nije u stanju pobrinuti da njezini studenti imaju mogućnost vježbati samostalno i u normalnim uvjetima, a ne da nas 20 vjezba u jednoj prostoriji od 30 kvadrata, zaključuje ovaj budući glazbenik.

Muzička akademija u Zagrebu: Višesatno vježbanje i mnogo nastupa su put do savršenstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap