Pretraga

MZOS ne želi ukinuti bodovni prag privatnim srednjim školama

A- A+

Vlasnici privatnih srednjih škola bune se protiv odluke MZOS-a prema kojoj su kriteriji upisa za javne i privatne srednje škole isti. Predstavnici HUP-ove Udruge poslodavaca u obrazovanju na jučerašnjoj su konferenciji za novinare izjavili kako su uvjeti za upis u privatne srednje škole nametnuti od strane ministra Jovanovića te da se na taj način unazađuje razvoj domaćeg obrazovanja. Iz Ministarstva, pak, poručuju kako su svjedodžbe svih srednjih škola iste pa i uvjeti upisa ostaju jednaki.

srednja.hr

Prema ovogodišnjoj odluci MZOS-a uvjeti upisa za privatne i javne srednje škole su potpuno jednaki zbog čega negoduju vlasnici privatnih škola. Drugim riječima, za upis primjerice privatne i javne gimnazije potreban je isti broj bodova, točnije 56. Međutim, predstavnici HUP-ove Udruge poslodavaca u obrazovanju na jučerašnjoj konferenciji za novinare optužili su Ministarstvo da je navedene uvjete nametnulo i da isti predstavljaju ‘korak unazad u razvoju domaćeg obrazovanja’.

Izdvojeni članak

Izračunajte bodove za upis u srednju školu

MZOS onemogućuje princip – ‘Tko ima novca neka plati, tko nema neka uči’

Ponukano jučerašnjim izjavama i reakcijama vlasnika privatnih škola, Ministarstvo je objavilo priopćenje u kojemu navodi kako je cilj elektronskih upisa pravedniji i transparentniji upis u srednje škole. Naime, sami e-upisi su uvedeni kako bi srednjoškolsko obrazovanje bilo dostupno svakome pod jednkaim uvjetima i prema njegovim sposobnostima.

– Ukidanje bodovnog praga samo privatnim školama s pravom javnosti u praksi bi značilo da učenici koji ne posjeduju potrebno predznanje za upis u 4-godišnje javne škole mogu plaćanjem školarine ostvariti ista prava kao i učenici u javnim školama, ali pod puno povoljnijim uvjetima, što bi nas u konačnici moglo dovesti do čuvene izjave iz afere Indeks ‘Tko ima novca neka plati, tko nema neka uči.’, poručuju iz MZOS-a.

Izdvojeni članak

MZOS stoji pri odluci: Ples se dodatno boduje, ali informatika ne

Jednake svjedodžbe – jednaki uvjeti upisa

Predsjenik HUP-ove Udruge poslodavaca u obrazovanju Mislav Balković na jučerašnjoj konferenciji izjavio je kako mjesecima nastoji kontaktirati ministra Željka Jovanovića, no bezuspješno. Međutim, MZOS- u priopćenju navodi kako su dužnosnici održali s predsjednikom Balkovićem više sastanaka na temu uvjeta upisa.

Jasno je kako će uvjeti upisa za privatne i javne srednje škole ostati isti jer se na taj način planira suzbijanje svakog oblika korupcije. – Istina je da privatnim školama s pravom javnosti država nije osnivač, niti ih na bilo koji način financira. Međutim, jednako je tako istina da njihovi učenici imaju jednak status kao i učenici državnih škola, da dobivaju svjedodžbe koje su jednakovrijedne te da za privatne škole vrijede isti zakoni kao i za javne, riječi su kojima je MZOS zaključio svoje priopćenje.

MZOS ne želi ukinuti bodovni prag privatnim srednjim školama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap