Pretraga

MZOS podržao Brođane, Karlovčani nastavljaju, a Puljani se pridružuju štrajku radi preopterećenosti programom

A- A+

Peti je dan otkako traje štrajk učenika Medicinske škole Slavonski Brod, koji će danas održati i prosvjed na brodskom Korzu kako bi dali podršku kolegama iz Karlovca, te ostalim preopterećenim budućim medicinarima. Karlovčani su sa štrajkom započeli jučer, a danas su im se pridružili i Puljani, koji su unatoč dobroj organizaciji prakse i nastave, preopterećeni strukovnim kurikulumom. Ministarstvo obrazovanja kojem su se obratili brodski medicinari nakon obavljenog inspekcijskog nadzora utvrdilo je da je štrajk učenika opravdan.

foto: Filip Trezner

Učenici Medicinske škole u Slavonskom Brodu sa štrajkom su počeli u ponedjeljak, i za sobom povukli Karlovčane, Puljane, a i druge učenike medicinskih škola u Hrvatskoj koji planiraju u štrajk. Nakon što je MZOS potvrdio da način izvođenja nastave i prakse, gdje učenici 12 sati provode u školi i bolnici nije primjeren, sve će se više učenika odlučiti na borbu za svoja prava. Pokretači će danas na brodskom Korzu u 14 sati održati miran prosvjed, a isto sljedećeg tjedna na svojem gradskom Korzu planiraju i Karlovčani. Iako su medicinsku školu u Puli Brođani naveli kao dobar primjer organizacije programa, učenici te škole također su danas krenuli u štrajk. Razlog – preopterećenost strukovnim kurikulumom.

Karlovčane tjeraju u učionice i ucjenjuju

Dok se brodski medicinari čitav tjedan bore za reorganizaciju programa, karlovački učenici iste škole u štrajk su krenuli jučer. I oni su također nezadovoljni i premoreni od napornog rasporeda zbog kojeg po cijele dane provode u školi i bolnici.

Izdvojeni članak

Brodski srednjoškolci planiraju prosvjed: ‘Omalovažava nas se, ovako više ne možemo i nećemo!’

– Imamo zapravo iste zahtjeve kao učenici u Slavonskom Brodu, reorganizaciju prakse i nastave. Mi u školi provodimo 12 do 13 sati dnevno i tako više ne želimo. Štrajkati ćemo dok ne dobijemo pismenu potvrdu o promjeni rasporeda nastave i prakse. Svjesni smo da ćemo sate izgubljene zbog ovoga morati nadoknaditi, no smatramo da je to mala cijena za ono što želimo postići. Medicinske sestre nas većinom ne podržavaju, smatraju da ako su mogli drugi, možemo i mi. Ravnateljstvo misli isto te tvrdi kako ovo nije način za dobivanje onoga što želimo. Profesori učenike nižih razreda tjeraju u učionice, plaše i ucjenjuju, ispričao nam je predsjednik Vijeća učenika škole Josip Spudić.


Izdvojeni članak

Učenici Medicinske škole u Karlovcu također kreću u štrajk


Ministarstvo podržalo učenike

Gruda koju su zakotrljali brodski medicinari će izgleda prerasti u lavinu, budući da neslužbeno doznajemo kako se učenici iz sve više gradova planiraju pridružiti onima koji su već počeli s bitkom za bolje obrazovno iskustvo, a čini se kako će im Ministarstvo u tome pomoći. – Idući tjedan organizirat će se sastanak sa svim ravnateljima medicinskih škola, kojih je u Hrvatskoj ukupno 23, kako bi one škole koje nemaju organizacijskih problema prenijele svoja iskustva onim školama koje nisu uspjele na primjeren način organizirati sustav nastave i prakse, navodi se u priopćenju MZOS-a.

Puljani unatoč dobroj organizaciji idu za kolegama u štrajk

Učenici pulske Medicinske škole imaju praksu od sedam ujutro do 10:45 sati, dok im nastava počinje u 11:30 i traje do 15:35 sati. Upravo zato brodski su medicinari tu školu naveli kao dobar primjer organizacije nastave i prakse, koji više ide na ruku učenicima, koji ne provode cijele dane u školi. Ipak, koliko god se činilo da je Puljanima dobro, i oni danas kreću u štrajk. To nam je potvrdila ravnateljica škole Gordana Ćoso.

– Smatrali smo da smo s obzirom na satnicu uspjeli organizirati praksu tako da učenicima bude lakše. Iako su zadovoljni time, razlog štrajka kod njih je preopterećenost strukovnim kurikulumom. Slažem se da je djeci teško, jer oni više od 40 sati tjedno opet provedu u školi. Nastojimo im pomoći što više možemo, no strukovni kurikulum od 4600 sati jednostavno se mora odraditi, iako razumijemo njihov problem, rekla nam je u razgovoru ravnateljica.

MZOS podržao Brođane, Karlovčani nastavljaju, a Puljani se pridružuju štrajku radi preopterećenosti programom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap