Pretraga

MZOS upozorio škole: ‘Ne namećite tuđe svjetonazore učenicima’

A- A+

Potaknuto upitima vezanim uz sumnje na ucjene i prisile vršene na učenike uoči državnog referenduma koji će se održati 1. prosinca, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta uputilo je ravnateljima osnovih i srednjih škola dopis u kojima ih poziva da spriječe svaki oblik mogućeg agitiranja i nametanja tuđeg svjetonazora učenicima.

Nedavno je prosvjetna inspekcija dobila prijavu jedne profesorice engleskog jezika koja tvrdi da u splitskim školama vjeroučitelji ucjenjuju učenike, tako da im prijete negativnom ocjenom ukoliko nakon referenduma ne pokažu dokaz da su im roditelji, braća i sestre glasovali ‘ZA’. MZOS je primio više upita vezanih uz sumnje na ucjene i prisile te je zato svim ravnateljima uputilo pismo u kojima poziva iste da spriječe svaki oblik mogućeg agitiranja i nametanja tuđeg svjetonazora učenicima, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Za ili Protiv? Referendum o braku podijelio Hrvatsku

– Škole ni u kojem slučaju nisu mjesto za održavanje predizbornih i predreferendumskih skupova niti agitacija bilo koje vrste. Bilo kakvo neprihvatljivo postupanje odgojno – obrazovnih djelatnika vezano uz predstojeći referendum smatrat će se bitnom povredom radne obveze. Jedan od ciljeva odgoja i obrazovanja je odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturnom svijetu, za poštovanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva, nalazi se dopisu MZOS-a, koji apelira na odgojno – obrazovne radnike da se suzdrže od iznošenja osobnih stajališta i rasprave o navedenom pitanju.

Ministarstvo ističe kako je ‘dužnost svakog radnika poučavati i odgajati djecu u skladu s propisanim ciljevima i zadaćama nastavnog procesa i kurikuluma poštujući pritom prava djece’.

MZOS upozorio škole: ‘Ne namećite tuđe svjetonazore učenicima’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap