Pretraga

Na čelu AZOO-a pod velom tajni izabrana profesorica iz škole premijerova sina

A- A+

Izbor novog ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje proveden je pod velom tajnosti i uz nekoliko skandala. No u utorak je cijela pompa oko nasljednika Vinka Filipovića okončana neslužbenom informacijom da je izabrana nastavnica psihologije i Klasične gimnazije u Zagrebu Jadranka Žarković-Pečenković. Upravno vijeće Agencije s medijima ne komunicira, tako da izbor nije moguće službeno potvrditi, a iz prosvjetarskih krugova izašla je vijest da je nova čelnica Agencije iz škole koju pohađa sin premijera Zorana Milanovića.

Foto: Srednja.hr

Nakon dugog niza godina upravljanja Agencijom za odgoj i obrazovanje, ravnatelj Vinko Filipović dobio je nasljednicu. Iako se izbor ravnatelja proveo u skandaloznim i ekstremno tajanstvenim uvjetima, prema neslužbenim informacijama u utorak 20. siječnja izabrana je Jadranka Žarković-Pečenković, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje: U kurikulumima bi se trebalo više važnosti dati financijskom planiranju

Silenzio stampa i nakon izbora ravnateljice

Upravno vijeće Agencije za odgoj i obrazovanje tijelo je koje bira ravnatelja, a na čelu mu je šefica prosvjetne inspekcije MZOS-a Mihaela Adamović Radolfi. No i u utorak nakon što je završen izbor, nastavljena je silenzio stampa, stoga novinari nisu mogli dobiti službenu potvrdu bilo da su kucali na vrata Agencije ili Ministarstva.

Upitno je zašto je nastala tolika tajanstvenost oko izbora, pogotovo jer je većina od 11 kandidata potvrdila da su u utorak iz Agencije dobili pismenu obavijest o izboru Jadranke Žarković-Pečenković.

Skrivanje od medija nastavila je i nova čelnica Agencije koja se ne javlja na telefon od 20. siječnja, kao što ne odgovara ni na pozive u školi u kojoj radi.

Izdvojeni članak

[Statistički kaos] MZOS i AZVO javnosti nude drastično različite podatke o broju studijskih programa

Profesorica iz Klasične gimnazije koju pohađa Milanovićev sin

Jadranka Žarković-Pečenković dugi niz godina radi u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, gdje predaje psihologiju te radi kao školska psihologinja. Članica je Školskog odbora, ima status profesora savjetnika te je bila dugogodišnja vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Kao što smo već naveli, za vrijeme i nakon izbora nove ravnateljice Agencije vladala je silenzio stampa, zabilježeno je nekoliko skandala, a spekulira se i o pritiscima SDP-a i HNS-a koji su gurali svoje kandidate. Nakon neslužbenih objava nove ravnateljice iz prosvjetarskih kuloara ukazuje se da je nova čelnica Agencije profesorica u gimnaziji koju pohađa sin premijera Zorana Milanovića i Sanje Musić-Milanović.

Izdvojeni članak

Veliki misterij bivšeg doma na Botiću: Nema nadležnih ili MZOS, Grad i UD Novi Zagreb nešto skrivaju?

Manjkavi kriteriji za izbor ravnatelja

Kandidati koji su se natjecali za mjesto ravnatelja nisu htjeli komentirati vezu između bivšeg radnog mjesta nove čelnice Agencije i predsjednika Vlade te njegove supruge koja je pod vodstvom upravo te Agencije sudjelovala u izradi kontroverznog programa zdravstvenog odgoja. No mnogi su imali primjedbe na manjkavost kriterija za izbor ravnatelja.

Da biste postali ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, dovoljno je da imate VSS, sedam godina radnog iskustva, znate raditi na računalu i govorite jedan strani jezik.

– Agenciji koja se bavi odgojem i obrazovanjem apsolutno je nebitan stupanj obrazovanja koji treba imati ravnatelj. VSS danas ima svatko. Gospođa Žarković-Pečenković ima diplomu koja pokriva samo jedno područje, psihologiju, a ja imam dva fakulteta, magisterij na temu društva znanja, a upravo završavam i doktorat na istu temu. Kriteriji nisu objektivni, ne boduju se CV, nego izbor ovisi o subjektivnoj procjeni članova Upravnog vijeća, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju kandidat Miro Matijaš koji u OŠ Popovača predaje tehničku kulturu.

Izdvojeni članak

[Ekskluzivno] Ugovor o besplatnom studiranju ističe ove godine, a ministar Mornar otkriva kako će se dalje financirati školovanje naših studenata


Kao bivši ravnatelj nema pravu na umanjenu plaću

Vinku Filipoviću mandat ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, na čelu koje je bio cijelo desetljeće, istječe 22. veljače. Tim danom Jadranka Žarković-Pečenković trebala bi preuzeti funkciju te se na njoj zadržati minimalno četiri godine. Filipović nije želio ništa komentirati, no kako novinari Slobodne doznaju, nakon odlaska s funkcije kao bivši ravnatelj nema pravo primati plaću u istom iznosu, ni zatim umanjenu plaću još nekoliko mjeseci, nego će zadnju ravnateljsku plaću dobiti u ožujku za veljaču.

‘Volio bih da se natječaj poništi’

Iako iza sebe ima diplomu iz filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu te iz politehnike na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, magisterij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te doktorat na Filozofskom fakultetu u Zadru, naslov državnog prvaka u robotici, te svjetskih i europskih pobjeda inovacijama, nije mu bilo dovoljno za pobjedu na natječaju.

– Nikoga ne podcjenjujem, ali kompetencije koje imam nema nitko od kandidata. Međutim, kad nemate objektivne kriterije u javnom natječaju, ne možete ništa dokazati. To je nevidljiva korupcija – smatra profesor Matijaš, koji, na upit hoće li se žaliti na rezultate izbora, odgovara: Vrlo rado kad bi mi netko platio odvjetnika. Volio bih da natječaj bude poništen, izjavio je Matijaš za navedeni izvor.

Na čelu AZOO-a pod velom tajni izabrana profesorica iz škole premijerova sina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap