Pretraga

Na festivalima u Britaniji možete testirati drogu i vidjeti što sve sadrži

A- A+

Svima nam je potpuno jasno da je konzumiranje droge opasna i glupa odluka, ali isto tako, svima nam je jasno i da će osobe koje žele uzimati droge to raditi bez obzira na to. Osim svih opasnosti koje droge nose same po sebi, ogroman rizik je i to što korisnici ne mogu znati što sve tablete i prahovi koje uzimaju sadrže. 

foto: Derek Gavey

Osim rizika koje konzumiranje ilegalnih supstanci nosi samo po sebi, ogroman rizik za konzumente je i to što ne mogu nikako znati kakva je kvaliteta droge koju su kupili niti što sve sadrži tableta ili prah koju konzumiraju. 

Droga koje se kupuje u maloprodaji miješa se s različitim supstancama kako bi joj se povećala gramaža i tako povećala zarada dilerima. To mogu biti bezopasne supstance poput praška za pecivo, sode bikarbone ili paracetamola, ali mogu sadržavati i druge spojeve koji bi potencijalno mogli biti opasni. Ilegalne droge ne prodaju se u dućanima i nemaju popis sastojaka. Konzumenti se izlažu velikom riziku kada uzimaju bilo kakvu drogu. 

Ljudi koji usprkos svemu i dalje planiraju koristiti droge, odnedavno su, bar u Veliko Britaniji, dobili  vrlo potrebnu pomoć. Neprofitna organizacija The Loop posjetiteljima festivala i pojedinih noćnih klubova na otoku pruža uslugu besplatnog testiranja droge. Cilj im je umanjiti rizik konzumacije i spasiti što je više moguće mladih života od predoziranja i pogubnih reakcija na sadržaj droge koju planiraju uzetu.

Prisustvo droga među mladima velik je problem za svako društvo, a uz represivne mehanizme, nužno je koristiti i metode redukcije štete. Svojim aktivnostima The Loop radi upravo s tim ciljem. 

– Ako je netko kupio nešto što je država proglasila ilegalnim, nije na državi da vam testira to što je osoba kupila, izjavila je britanska premijerka Theresa May kada su je upitali o testiranju droge, prenosi Vice.

Usprkos tom čvrstom stavu, The Loop je ovo ljeto ostvario prvi veliki uspjeh, kada im je dopušteno da na festivalima imaju svoj prostor u kojem su korisnicima mogli testirati drogu. 

Izdvojeni članak

Gledanje u oči ima isti efekt kao psihoaktivna droga

Na festivalima u Britaniji možete testirati drogu i vidjeti što sve sadrži
Share via
Copy link
Powered by Social Snap