Pretraga

Na ovom fakultetu možete otkriti smisao života, doslovno!

A- A+

Što je za vas sreća? Kako izgleda ispunjen život? Jesu li ljudi sami odgovorni za ishod svog života? Sve su to pitanja na koja čovjek u životu traži odgovore. I dok je većina nas osuđena da se s misterijom postojanja nosi sama, studenti fakulteta Suffolk u Bostonu, odgovore na ova pitanja mogu naučiti u sklopu predmeta ‘Smisao života’.

Flickr | srednja.hr

U posljednje dvije akademske godine studenti fakulteta Suffolk imaju priliku pohađati predmet kojemu je krajnji cilj otkriti im smisao života. 

Kolegij je financiran od strane institucije ‘National Endowment for Humanities’ u sklopu ulaganja od 3,2 milijuna dolara koje za cilj ima potaknuti studente da se bave ‘vječnim pitanjima’. Predaje ga profesorica  filozofije Evgenia Cherkasova a u dvije kratke godine postao je jedan od najpopularnijih predmeta na fakultetu.

Prema silabusu, osamnaestogodišnjaci čitaju i raspravljaju o filozofiji, umjetnosti , vjeri , književnosti i psihologiji ,razmatraju  različite pristupe smislu života, krizi smisla i njenim uzrocima te donose vlastite zaključke o tome što znači voditi smislen i ispunjen život.

Kao što ste mogli i sami zaključiti zadaci u ovom predmetu nisu nalik tipičnim zadaćama na fakultetu. Studenti su potaknuti na auto refleksiju i kreiranje vlastitog profila značenja. Cilj je da student koji pohađa ovaj predmet razjasni što za njega znači sreća i kojim putem do nje može doći. Studenti u sklopu kolegija svoje zaključke objavljuju na internetu, a u sklopu kolegija nastala je i vidio igrica na temu filozofije Vixi: A Master’s way, u kojoj se igrači suočavaju s pitanjima koja se obrađuju na satu.

– Pitanja s kojima se suočavamo u ovom predmetu su pitanja s kojima se ja suočavam u svom životu na jedan, a studenti na drugi način. Iako su smo u različitim stadijima života, istraživanje je bezvremensko, izjavila je profesorica Cherkesova za Huffington Post.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap