Pretraga

Na pomolu referendum: ‘U ime obitelji’ skupili 380 tisuća potrebnih potpisa

A- A+

Hrvatska bi uskoro mogla imati referendum o uvođenju definicije braka kao zajednice žene i muškarca u Ustav RH, jer je inicijativa ‘U ime obitelji’ prikupila preko 380 tisuća potpisa. Marljivi volonteri na preko dvije tisuće lokacija u državi, uz neprestanu pažnju medija, skupili su dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Iako su se javile brojne suprotstavljene udruge i druge inicijative građana, ‘U ime obitelji’ danas je izvijestila: ‘Skupili smo ih dovoljno!’.

suprotstavljeni štandovi na Filozofskom fakultetu

Iako građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ ima još točno četiri dana za prikupljanje potpisa kako bi se raspisao referendum o uvođenju definicije braka kao zajednice žene i muškarca u Ustav RH, potrebni broj potpisa je prikupljen. Volonteri ove inicijative su na preko dvije tisuće mjesta diljem države skupljali potpise od 12. Svibnja, a danas su iz ‘U ime obitelji’ objavili da imaju više od 380 tisuća potpisa.

Izdvojeni članak

Studenti se suprotstavili inicijativi ‘U ime obitelji’ i postavili svoje štandove

Tvrde da su volonteri bili napadnuti 50 puta 

Upravo je brojka od 380 tisuća potpisa zakonski minimum od 10 posto birača za raspisivanje referenduma. 

Član inicijative ‘U ime obitelji’, odvjetnik Krešimir Planinić, na današnjoj je konferenciji izjavio kako će ‘nadolazeći referendum biti prvi narodni referendum, na kojem će narod svojom voljom odlučiti da brak kao zajednica žene i muškarca uđe u Ustav RH’.

S njim se složila kolegica iz inicijative, Željka Markić koja je navela da su volonteri bili napadnuti čak 50 puta tijekom prikupljanja potpisa, a svi napadi su prijavljeni policiji.
Napadi su čak dospjeli i do Hrvatskog sabora, pa je tako jutrošnji radni dan u Saboru započeo stankom od 15 minuta na zahtjev HDZ – a i to zbog napada na volontere spomenute inicijative.

Izdvojeni članak

Dekan FER – a štandu ‘U ime obitelji’ dopustio da uđu na faks, dok svojim studentima ne daje dozvolu

Prikupljanje potpisa podignulo cijelu naciju na noge

Skupljanje potpisa za ovo, mnogima važno pitanje o definiciji braka danima je izazivalo pažnju sve hrvatske javnosti. Dok su se neke slavne ličnosti poput Blanke Vlašić i Igora Štimca javno opredjelili za raspisivanje referenduma, nicale su i neke druge suprotstavljene inicijative, poput ‘U ime svake obitelji’. 

Cijelo prikupljanje potpisa odrazilo se i u akademskoj zajednici, osobito kad je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Nedjeljko Perić, inicijativi ‘U ime obitelji’ dopustio postavljanje štanda u prostoru fakulteta, dok je svojim studentima drugačijeg mišljenja isto to zabranio.
Sve optužbe da volonteri iz ‘U ime obitelji’ povlače građane za rukav da potpišu peticiju iz središnjice ove inicijative su potpuno odbacili.
Tvrde kako se ‘volonteri i dalje trude objektivno informirati građane unatoč negativnoj atmosferi u medijima i optužbama za diskriminaciju.’