Pretraga

Na ‘Promociji prvaka’ Mornar dodijelio nagrade najboljim strukovnjacima

A- A+

Prvaci državnih i osvajači medalja na međunarodnim natjecanjima u strukovnim disciplinama jučer su u MZOS-u dobili nagradu ‘Faust Vrančić’ za svoje uspjehe u prošloj školskoj godini. Statue koje su izradili đaci Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu učenicima su uručili ministar obrazovanja Vedran Mornar i ravnatelj ASOO-a Mile Živčić.

Učenici koji su osvajali natjecanja iz matematike, hrvatskog, povijesti i sličnih općih predmeta svoje priznanje u obliku ‘Oskara znanja’ dobili su još u lipnju.

Nakon dugih pregovora, na kraju je ipak organizirana i osma ‘Promocija prvaka’ za sve koji su osvojili državno ili jedno od tri mjesta na međunarodnim natjecanjima iz strukovnih disciplina.

Izdvojeni članak

Učenik strukovne škole je do trećeg razreda srednje kroz nastavu napravio čak tri izuma


Nagrade i domjenak pripremili srednjoškolci

Statue ‘Faust Vrančić’, koje su učenicima podijelili ministar obrazovanja Vedran Mornar, i ravnatelj ASOO-a Mile Živčić izradili su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a domjenak, u kojem su imali priliku uživati svi dobitnici, priredili su đaci iz Strukovne škole Vinkovci.

Na promociji dodijeljeno više od 100 statua

– S obzirom na to kako su neki prvaci već maturirali i završili svoje srednjoškolsko obrazovanje, ugodno smo iznenađeni brojem onih koji su se odazvali na ovu svečanost, kojoj je cilj promovirati učenje, obrazovanje i znanje kroz isticanje onih koji su se pokazali najboljima, izjavio je prije same dodjele ravnatelj ASOO-a Mile Živčić.

Učenici strukovnih škola u javnosti su često podcijenjeni pa je promocija njihovih uspjeha jedan od važnih faktora za popravljanje opće slike o njihovom znanju i postignućima tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Izdvojeni članak

Državni prvak: ‘Učenici strukovnih škola boje se da će ih gimnazijalci pojesti na maturi’

‘Bilo bi dobro kada bi osim statua dobili i bodove za upis na fakultet’

– Jako je dobro da se učenici nagrađuju. Osim što svi vole dobivati nagrade i oni mlađi će vidjeti da se trud isplati. Ali bilo bi dobro kada bi osim statua dobili i bodove na fakultetu za vrhunske rezultate na natjecanjima iz strukovnih predmeta, rekao nam je Ivan Rakić, koji je, osim pobjede na državnom iz nautike, u prošloj školskoj godini stigao pokrenuti i prvu hrvatsku društvenu mrežu.

Međutim, unatoč vrhunskom rezultatu na natjecanju čije je gradivo usko povezano s pomorskom strukom, pri upisu na Pomorski fakultet nije ostvario nikakve dodatne bodove.

S druge strane, pravo na izravan upis imaju prvaci u matematici ili fizici, međutim, oni se mogu bez prijemnog upisati i na zagrebački FER ili PMF, fakultete koji su više vezani za takve predmete.

Izdvojeni članak

Genijalni ‘Bežični punjač električnih vozila’ izum je zagrebačkog srednjoškolca

Problem strukovnih škola neuspješno se rješava već godinama

– Bio sam državni prvak iz pomorske nautike, a na fakultetima to nitko ne cijeni. Prema tome u startu vidimo da su strukovne škole zakinute. Po meni je važniji bilo koji strukovni predmet od matematike, fizike ili hrvatskog. Čovik koji zna struku može raditi i preživjeti, požalio se Ivan, sada već bivši učenik Prometno-tehničke škole Šibenik.

O problemu sa strukovnim obrazovanjem priča se već godinama, ali još uvijek nisu pokrenute konkretnije mjere koje bi popravile nepovoljnu situaciju i poboljšala edukaciju, ali i koje bi popravile status strukovnih škola pa da se u njih češće upisuju odlikaši koji već nakon osnovne škole znaju čime se žele baviti u svojoj budućnosti.

– Mislim da nije dovoljno jasan naglasak na strukovno obrazovanje. Strukovno obrazovanje je temelj svake razvijene zemlje. Mi ne možemo graditi budućnost zemlje na visoko obrazovanim, treba nam netko tko je svojim rukama sposoban stvoriti novu vrijednost. Zato mi nastojimo promovirati kvalitetno strukovno obrazovanje i idemo u njegovo restrukturiranje s ciljem da bude prilagođeno tržištu rada i 21. stoljeću, izjavio je ministar Vedran Mornar.

Popis učenika kojima je dodijeljeno priznanje za vrhunski uspjeh u strukovnim disciplinama

Share via
Copy link
Powered by Social Snap