Pretraga

Na sveučilištu u SAD-u pronašli kosti domorodaca: ‘Pohranjeni su na najnehumaniji način’

A- A+

Prilikom pretrage dijelova kampusa starog 140 godina, djelatnici Sveučilišta Sjeverna Dakota u kutijama su pronašli ostatke ljudskih kostiju. Ispostavilo se da se radi o ostacima domorodaca, odnosno više od 70 uzoraka ljudskih ostataka. Rektor je rekao kako je to što je sveučilište učinilo užasno jer su se ostaci trebali vratiti plemenima na dostojanstven način.

Ilustracija: Unsplash

Profesori sa Sveučilištu Sjeverna Dakota u SAD-u šokirali su se onime što su pronašli u zabačenim prostorijama kampusa starog skoro 140 godina. Naime, krenuli su u potragu za domorodačkim artefaktima koji su nestali prilikom premještanja krajem 80-ih. Tražili su lulu, pokrivalo za glavu i mokasine koje su studenti htjeli ponovno izložiti kao dio vjerskog značaja za američke domoroce.

Djelatnici sveučilišta otvarali su sve ormare, pregledali skoro svaku prostoriju i otvarali sve kutije kako bi pronašli te predmete. No, umjesto toga pronašli su ostatke ljudskih kostiju, odnosno više od 70 uzoraka ljudskih ostataka, prenosi NBC News. Ispostavilo se da se radi o ostacima domorodaca koji su se nalazili u neoznačenoj kutiji.

Izdvojeni članak

Milom ili silom do titule: Znanstvenicima, koji ga nisu htjeli primiti u akademiju, polomio kosti

– Bili su pohranjeni na najnehumaniji mogući način. Kao da se nije radilo o ljudima, rekla je Laine Lyons, pripadnica domorodačkog plemena koja je i alumni sveučilišta za NBC News.

Naime, ostaci su trebali biti vraćeni plemenima na dostojanstven način, kao što to nalaže zakon. Sveučilište se odmah po otkriću obratilo plemenima kako bi ispravilo svoju pogrešku i pokrenulo proceduru vraćanja kostiju, ali i ostalih pronađenih predmeta.

– Ono što smo učinili kao sveučilište je užasno i nastavit ću se za to ispričavati, izjavio je rektor sveučilišta, Andrew Armacost na konferenciji za novinare.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap