Pretraga

Na troškove izrade kipića Oskar znanja u osam godina potrošeno gotovo milijun kuna

A- A+

Nakon pritiska javnosti i medija, Agencija za odgoj i obrazovanje odlučila je vratiti dodjelu Oskara znanja, koji će biti napravljen za znatno manje troškove. Učenici Centra za odgoj i obrazovanje napravit će priznanje za kipiće, a troškove od 20.000 kuna će pokriti Ministarstvo. U proteklih osam godina na izradu kipića potrošeno je 874.236,07 kuna, dok su ukupni troškovi bili preko milijun kuna. U podacima koje smo dobili od AZOO-a nedostaju podaci iz 2005. i 2006. pa je moguće da troškovi izrade kipića, koje su radile tri osobe, prelaze i milijun kuna.

Troškovi Oskara znanja foto: srednja.hr

S otkazivanjem Oskara znanja, na kojem se okupljaju državni prvaci i najbolje plasirani na međunarodnim natjecanjima, poslana je poruka da država mora štedjeti te da nema financija za ceremoniju. Međutim, kada pogledamo same troškove Oskara znanja, gotovo 80 posto sredstava odlazi na samu izradu kipića. Drugim riječima, ono za što zaista nije bilo novca i zbog čega je čitava ceremonija dovedena u pitanje jest financiranje autora kipića.

Izdvojeni članak

[BANKROT ZNANJA] Nema novaca za najsvečaniju priredbu znanja u Hrvatskoj

Oskar je 2010. godine koštao 221.628, a izrada kipića 191.383 kuna

Najskuplji Oskar bio je onaj 2010. godine kada je ukupno za njega izdvojeno 221.628 kuna. Autori Nenad Sokolić i Alem Korkut dobili su 75.058 kuna i 116.325 kuna za izradu kipića iz područja znanja, odnosno glazbe.

– Cijena ovisi o broju kipića, te vrsti materijala. Riječ je o dvije vrste skulptura za učenike i mentore, a jedne godine je skulptura rađena od inoksa s epoksi smolom što je znatno skuplji materijal, dok je u drugom bilo riječ o drvu, rekao je Alem Korkut, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i autor kipića u tri godine.

Prošle godine Korkut nije sudjelovao u izradi kipića jer su iz Agencije tražili način kako da uštede na troškovima, a on nije mogao ići ispod cijene isplativosti. Naglašava da ja riječ o izrazito kompliciranom procesu rada jer je riječ o autorskom radu na velikom broju kipića.

Izdvojeni članak

Upoznajte Centar za djecu s teškoćama u razvoju koji će raditi kipiće Oskara znanja

Javna nabava za troškove iznad 70.000 kuna (bez PDV-a)

Prema zakonu o javnoj nabavi koji je vrijedio 2010. godine piše da se za procijenjenu vrijednost jednaku ili veću od 70.000 kuna (op.a Bez PDV-a) javni naručitelj mora u Elektroničkom oglasniku objaviti natječaj u Narodnim novinama. Spomenute 2010. godine je za izradu kipića u dvije odvojene stavke potrošeno 191.383 kune, od kojih jedna uvelike premašuje zakonom određeni iznos za provedbu javnog natječaja.

– U posljednjih deset godina za vrijeme mandata bivšeg ravnatelja nije proveden postupak javne nabave za izradu kipića Oskara znanja. Odluka da određeni autor napravi kipiće Oskara znanja donesena je sukladno odluci bivšeg ravnatelja, rekli su nam u Agenciji.

Iz AZOO-a su nam istaknuli da je Jadranka Žarković-Pečenković imenovana ravnateljicom 23. veljače 2015. godine, a da je za rad i troškove Agencije u proteklih deset godina odgovoran bivši ravnatelj gospodin Vinko Filipović.

– Odluke o Oskaru znanja donosio sam uz prethodno mišljenje i suglasnost svojih suradnika, od pravnika, osoba zaduženih za javnu nabavu, do osobe zadužene za unutarnju kontrolu u kući. Te iste osobe su i sada na tim mjestima, dakle, o svemu tome mogu meritorno reći ako nešto nije bilo sukladno zakonu, rekao nam je tadašnji ravnatelj Agencije Vinko Filipović, a sada zaposlenik MZOS-a.

Izdvojeni članak

Oskar znanja će se održati krajem lipnja!

Najbolji učenici zaslužuju relevantno umjetničko djelo

Bivši ravnatelj Filipović nam je objasnio da su u nekim godinama postojale odvojene stavke za glazbu i znanje, te da su to bila dva odvojena događaja s različitim autorima kipića i njihovim radovima. Autore nije upoznao niti ih je znao sve do ceremonije Oskara, a govori kako je u svojem poslu morao potpisivati tisuće različitih akata, dokumenata i ugovora na godišnjoj razini, te da je imao suradnike koji su mu prethodno pripremali akte.

– Oskar znanja je postao autorski prepoznatljiv, a u nijansama iz godine u godinu varira. Umjetnica može koštati 5 ili 100 milijuna kao Picasso. Osobno o tome ne mogu suditi, ali pitajte osobe koje su o tome odlučivali i davali mišljenja o tome. Vjerujem da najbolji učenici zaslužuju relevantno umjetničko djelo, izjavio je Filipović.

Izdvojeni članak

Građani revoltirani – Oskar znanja će održati država ili mi

Supružnici Vlasta i Nenad Sokolić godinama rade na izradi kipića

Profesorica likovne kulture iz Gimnazije Tituša Brezovačkog i članica HDLU-a Vlasta Zelenko na popisu, koji nam je dostavio AZOO, kao autorica kipića pojavljuje se samo u 2007. godini, premda se na stranicama AZOO-a i drugih medija može pročitati njezino ime kao autorice i u ostalim godinama projekta. Kako je njezina suradnja s Agencijom dugotrajna, ne sjeća se kako je točno krenula.

– Cifre koje se pojavljuju su bruto cifre i bez troškova materijala. Riječ je o kombiniranim materijalima, keramičke glazure, glazirane keramike, sintetičkih materijala, a kristala, drva, drvenih pločica i metalnih dijelova. Sama izrada modela, kalupa i proizvodnja je dugotrajan proces na kojem smo suprug Nenad Sokolić i ja radili po četiri mjeseca, rekla je Vlasta Sokolić.

Izdvojeni članak

Oskar sranja ili dobar posao u Hrvatskoj

Neracionalno trošenje novaca s kojima je iznenađena i ravnateljica AZOO-a

Ponovimo, Oskar znanja ipak će se održati zahvaljujući suradnji s učenicima Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, a materijale za glinu u iznosu od 20.000 kuna pokrit će MZOS. U prethodnih osam godina je na izradu kipića potrošeno čak 874.236,07 kuna. S troškovima u 2010. godini bila je iznenađena i sama ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanja Pečenković kada ju je o racionalizaciji troškova upitao Pavao Škoko Gavranović iz Udruge srednjoškolaca. Gavranović je u emisiji Mreža prvog upitao kako su se troškovi mogli odjednom smanjiti sa 170.000 na 20.000 kuna te nije li se moglo racionalnije trošiti taj novac.

– Bila sam dosta iznenađena s cifrom da je Oskar znanja koštao 170.000 kuna. Naslijedila sam taj proračun i financijski plan. Na tu manifestaciju je 2010. godine potrošeno 221.000 kuna. To su bili troškovi isključivo za izradu kipića, najam dvorane i voditelje. Sad je vidljivo da to možemo napraviti uz pomoć društvene zajednice, ali znate ja sam u cijeloj ovoj situaciji u jednu ruku vesela i sretna jer se zahvaljujući ovoj manifestaciji govori o znanju. Da se nisu uključili građani, vjerujem da bi se to ove godine mogli napraviti jeftinije, ali svakako ne za 20.000 kuna, izjavila je ravnateljica Jadranka Žarković-Pečenković u Mreži prvog na hrvatskom radiju.

Copy link
Powered by Social Snap