Pretraga

Na vrhu Balkana: BiH bolja od Hrvatske po kvaliteti nastave iz matematike i prirodnih znanosti

A- A+

Prema globalnom indeksu o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za godinu 2013./2014. susjedna BiH je nabolje pozicionirana balkanska zemlja. WEF-ov indeks tretira kvalitetu nastave iz matematike i prirodnih znanosti u čak 148 zemalja svijeta, a BiH se našla na visokom 13. mjestu te tako potukla Hrvatsku koja kaska za čak devet mjesta.

Globalni indeks Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji tretira kvalitetu nastave iz matematike i prirodnih znanositi ove godine je uzeo u obzir 148 svjetskih zemalja. Iznenađujuće je to da se susjedna BiH našla na visokom 13. mjestu te tako postala najbolje pozicionirana balkanska zemlja, piše Novo vrijeme.

Izdvojeni članak

Profesor matematike na originalan način kaznio učenika koji se zaigrao na mobitelu

BiH najbolja na Balkanu

Istočni susjedi lošiju su po kvaliteti matematičara i znanstvenika samo od 12 svjetskih zemalja obuhvaćenih WEF-ovom ljestvicom, a ujedno su najbolji na Balkanu. Globalni indeks je pokazatelj da je nastava iz spomenutih područja u obrazovnom sustavu BiH na zavidnoj razini te im u leđa gledaju dosta razvijenije zemlje.

Među 20 najboljih nalazi se 10 europskih te sedam azijskih država. Na suprotnoj strani, to jest među 20 najlošije poziioniranih našlo se 11 afričkih država, stoga je logično da se upravo na tom kontinentu provodi najlošija nastava iz prirodnih znanosti i matematike.

Izdvojeni članak

‘Pao’ matematiku šest puta, a sada rješava najsloženije zadatke


Najbolji i najlošiji svjetski matematičari

Gruzija i Španjolska najgore su u Europi, dok je najkvalitetnija nastava iz spomenutih oblasti u Finskoj i Belgiji. U svijetu je jedino Singapur bolji od hvaljenih Finaca, dok je na samom dnu Južnoafrička Republika.

Hrvatska kaska za susjednim zemljama

Po kvaliteti matematičara i znanstvenika Hrvatska se nalazi na 22. mjestu, a odmah iz nas se smjestila Crna Gora. Zapadni susjedi koji ne spadaju pod Balkan, Slovenci, prednjače u odnosu na nas za svega četiri mjesta. Od ostalih balkanskih država Makedonci se nalaze na 51. mjestu, Albanci na 54., a Srbija je ‘osvojila’ 55. mjesto čime je postala najlošije pozicionirana od svih zemalja iz regije.

No uzmemo li u obzir činjenicu da su sve zemlje iz regije našle mjesto među 60-tak najbolje rangiranih u svijetu, jasno je kako je Balkan izrastao u jedno od svjetskih područja sa značajnim potencijalom u oblasti matematike i prirodnih znanosti.

Na vrhu Balkana: BiH bolja od Hrvatske po kvaliteti nastave iz matematike i prirodnih znanosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap