Pretraga

Nacija zbunjena: Pojeftinjuje li od sutra roaming, međunarodni pozivi ili oboje?

A- A+

Često se pitamo ima li nekih opipljivih koristi evo već od gotovo četvertogodišnjeg punopravnog članstva Hrvatske u EU. Jedan takav, doduše ne u punom smislu opipljiv, stupa na snagu 15. lipnja. Radi se o uredbi, koja stupa na snagu u svim članicama EU-a i EAA-a (Norveška, Island i Lihtenšajn) a prema kojoj će se cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) od sredine lipnja određivati na osnovu nacionalnih cijena.

Tako ćete mobitel u drugim članicama EU-a, koristiti kao doma, a operator će vam potrošene minute, megabajte ili poruke skidati iz vaše tarife ili naplaćivati kao da ih koristite u Hrvatskoj. 

Izdvojeni članak

Sjajne vijesti: Europski parlament izglasao ukidanje roaminga

S obzirom da je u nekim zemljama kudikamo jefitinije korištenje mobilnih usluga, moglo bi se dogoditi da pojedinci primjerice u Hrvatskoj koriste karticu iz Bugarske duži period. Uredba je regulirala i takve stvari, ali ih se ne treba plašiti, jer ćete o svemu biti obaviješteni od operatera. 

– Ako unutar četiri mjeseca telefon dulje koristite u EU roamingu, operator može od vas tražiti pojašnjenje i u iznimnim slučajevima nakon upozorenja naplatiti dodatnu naknadu koja nije previsoka. Svakako, nikakva naplata vam se neće dogoditi da vi o tome prethodno ne budete obaviješteni pa slobodno razgovarajte i surfajte dok god ste u EU/EEA, u svome statusu na Facebooku objašnjava Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja.

Ostatak njegov statusa u kojem pojašnjava razlike između roaminga, međunarodnih poziva te ostale pojedinosti novih telekomunikacijskih pravila za EU i EAA građane. 

Ono što ćemo još izdvojiti, a što se mnogi građani pitaju je ‘koliko ću plaćati ako na inozemnom putovanju primim poziv?’ Odgovor je ništa izvan vaše tarife, ako nakon 15. lipnja 2017. putujete u zemlje EU-a i EAA-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap