Pretraga

Nacionalni program za mlade nemamo već pet godina: Pitali smo nadležne kada ga misle donijeti

A- A+

Hrvatska je već pet godina bez Nacionalnog programa za mlade. Ovaj važni dokument javnim institucijama, tijelima državne uprave te donositeljima odluka na svim razinama daje smjernice za strateško djelovanje na području razvoja i kapacitiranja mladih, što za mlade predstavlja osnovni preduvjet za unaprjeđenje kvalitete njihovih života. Posljednji Nacionalni program za mlade prestao je važiti 2017. godine, a Središnji državni ured za demografiju i mlade tvrdi da je donošenje novog Nacionalnog programa previđeno za 2022. godinu.

SCZG studenti

Studentski centar Zagreb
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Nacionalni program za mlade je strateški dokument koji se bavi pitanjima mladih u dobi od 15 do 30 godina i predstavlja osnovni preduvjet za unaprjeđenje kvalitete života mladih. Prvi put je donesen 2003. godine i od tada su donošeni novi Nacionalni programi sve do 2017. godine. Isto se očekivalo i za period od 2018. do 2022. godine, ali se to nije dogodilo.

Na Nacionalni program čeka se pet godina

Mreža mladih Hrvatske već je upozorila da je Hrvatska već pet godina bez Nacionalnog programa za mlade. Nacrt programa za razdoblje od 2020. do 2024. godine stavljen je na javno savjetovanje u siječnju 2020. godine, ali je zbog nepravilnosti došlo do raspuštanja Radne skupine za izradu nacrta.

– Prema posljednjim informacijama koje je Središnji državni ured za demografiju pružio, prvi se nacrt očekivao do kraja drugog kvartala 2022., no dosad je održano svega tri sastanka Radne skupine i to se očekivanje pokazalo posve nerealnim, što otvara brojna pitanja: hoće li dokument na kojem se radi uopće biti relevantan do trenutka usvajanja, do kada će uopće mladi te organizacije mladih i za mlade morati čekati ikakav strateški dokument koji za cilj ima zaštitu i razvoj mladih ili u kojemu se uopće naglašava važnost mladih kao društvene skupine i kako je moguće da izrada takve strategije nije prioritet trenutnoj Vladi Republike Hrvatske, a s obzirom na poražavajuću statistiku i značajan broj mladih koji su u proteklih deset godina napustili zemlju, poručili su iz Mreže mladih.

Izdvojeni članak

Nacionalni program koji se bavi pitanjima mladih: Provjerite koji su prioriteti postavljeni

‘Donošenje Nacionalnog programa za mlade planirano je 2022. godine’

Poslali smo upit Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade iz kojeg su naglasili da je Radna skupina za izradu nacrta trenutno u fazi definiranja prioriteta na temelju rezultata provedene analize stanja. Iako se još uvijek čeka prvi nacrt, iz Središnjeg državnog ureda poručuju da je donošenje Nacionalnog programa za mlade i dalje planirano za 2022. godinu.

– Prepoznajući probleme s kojima se susreću mladi, ali i njihove velike potencijale te važnost djelovanja javnih politika usmjerenih mladima, Središnji državni ured za demografiju i mlade pokrenuo je postupak izrade novog Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2022. do 2024. godine, a koji će obuhvatiti sva značajna prioritetna područja i mjere javnih politika za mlade usmjerene na poboljšanje uvjeta i kvalitete života mladih ljudi temeljene na aktualnim potrebama mladih. Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Nacionalnog programa za mlade u procesu je definiranja prioriteta, strateških i posebnih ciljeva te mjera i aktivnosti javnih politika za mlade na temelju rezultata provedene analize stanja. Donošenje Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2022. do 2024. godine planirano je 2022. godine, poručili su iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Copy link
Powered by Social Snap