Pretraga

Ima nade za ovo društvo: 1.770 učenika poručilo vršnjacima da trebaju živjeti otvorenog uma i prihvatiti različitosti

A- A+

Premda je jučer bio Međunarodni dan tolerancije, mišljenja smo da svih 365 dana treba biti uviđavan i tolerantan pa stoga smatramo da ni danas nije kasno napisati kako je čak 1.770 učenika i 257 mentora iz 20 županija i inozemstva, sudjelovalo u natječaju Foruma za slobodu odgoja ‘Oboji svijet’, koji se već tradicionalno organizira povodom spomenutog dana. Zadatak u tom natječaju je dati svoju viziju ključnih problema današnje generacije mladih, kao i svoju viziju budućnosti.

Detalj s jučerašnje dodjele nagrada / foto: Facebook Forum za slobodu odgoja

Na kraju je među 669 radova, koje su pisali đaci iz ukupno 172 odgojno-obrazovne ustanove, nagrađeno njih 35.

Članovi žirija – ‘Njihovi radovi su nas rastužili, dirnuli, nasmijali…’

Izdvojeni članak

Poseban trenutak za hrabre i tolerante: Učenicima dodijeljena Nagrada ‘Luka Ritz’ 2017.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Već po tradiciji, iz Foruma za slobodu odgoja su pitali djecu i mlade – “Što je za vas (ne)tolerancija?” želeći još jednom doznati kako promišljaju o temama nenasilja, mirnog rješavanja sukoba, prihvaćanja različitosti, razumijevanju i prihvaćanju postojanja svakoga pojedinca upravo takav kakav jest, zagovaranju ljudskih i dječjih prava, kao i važnosti vlastitog angažmana i doprinosa zajednicama u kojima živimo.

– Njihovi radovi su nas rastužili, dirnuli, nasmijali te pokazali i ponovno podsjetili kako su učenici i učenice svjesni svijeta u kojem živimo, znaju identificirati probleme današnjeg društva te kako su itekako pod utjecajem društvenih i političkih kretanja u Hrvatskoj, ali i globalno. Kroz svoje radove ponudili su kreativna rješenja, pokazali kako je važno slušati njihov glas, ali i važnije – kako su spremni dati svoj doprinos kako bi svijet bio ljepše mjesto, poručuju na svojim stranicama iz Foruma za slobodu odgoja.

Ne smijemo zaboraviti gledati svijet dječjim očima

Izdvojeni članak

Krenuo projekt ‘Tolerancijom protiv nasilja’

– Nikad ne bismo smjeli zaboraviti gledati svijet dječjim očima, očima koje se vesele malim životnim stvarima, očima koje gledaju druge bez osude, iskreno i s prihvaćanjem, može se istaknuti kao poruka, koju treba imati na umu nakon ovog velikog natječaja, a koju je poslala Zrinka Čupić, učenica IV e. u Gornjogradskoj gimnaziji Zagreb.

No, ovo je samo jedno od zrelih razmišljanja, koje su učenici dali u svojim radovima.

– Ove godine, možda više nego prijašnjih godina, učenici su pokazali kako su u potpunosti svjesni netolerancije i predrasuda prema svemu što je različito ističući na koji način to doživljavaju u svakodnevnom životu. Poseban naglasak u ovogodišnjem natječaju učenici su stavili na problem socijalno – ekonomskih razlika, rodne (ne)ravnopravnosti,  vršnjačkog nasilja te predrasuda prema različitim društvenim skupinama, ali su ukazali i na važnost globalnih ciljeva s posebnim naglaskom na održivi razvoj. Više nego ikada do sada učenici su progovorili o traumatičnim posljedicama koje vršnjačko nasilje ima na pojedince te poručili svojoj generaciji da žive otvorenog uma te na taj način svijet učine ljepšim mjestom za život, obrazložili su iz Foruma za slobodu odgoja.

Nagrade najboljim radovima u ukupno sedam kategorija dodijeljene su jučer, kada se tradicionalno obilježava Međunarodni dan tolerancije. U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, na priredbi “Oboji svijet!” okupilo se preko 120 učenika i učenica te njihovih učitelja – mentora i roditelja. Događaj je bio izvrsna prilika i da učenici javno prikažu kreativne radove te otvoreno progove o temi natječaja.

Na ovoj poveznici možete pronaći popis nagrađenih radova na natječaju ‘Oboji svijet’.

Ima nade za ovo društvo: 1.770 učenika poručilo vršnjacima da trebaju živjeti otvorenog uma i prihvatiti različitosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap