Nadrealni novi trendovi: Roditelji se zbog stipendija odriču svoje djece

Trend koji je postao prilično popularan posljednjih godina diljem SAD-a, vjerovali ili ne, pravno je odricanje od skrbništva nad vlastitom djecom. Dobro ste pročitali. No, da se ne radi o nekom morbidnom trendu bez cilja, važno je naglasiti da se pak radi o nadrealnoj rupi u zakonu koja studentima omogućava da na taj način lakše dođu do stipendija za faks. Postoji cijela procedura. Prvo, roditelji svoje skrbinštvo predaju prijateljima ili rodbini. Zatim student proglasi financijsku neovisnost od svojih roditelja te se tako kvalificra za stipendije i plaćene školarine na fakultetima, prenosi ProPublica.

Foto: Srednja.hr

Trend odricanja od svoje djece u korist ostvarivanja stipendija posebno je popularan u predgrađu Chicaga. Građani su iskoristili rupu u zakonu prema kojoj mogu pravno odustati od skrbništva nad svojom djecom. To njihovu djecu dovodi u povoljnu situacija prilikom natječaja za stipendije za studiranje.

Ukupno otkrili 40-ak slučajeva

Roditelji se uglavnom odriču skrbništva kada su im djeca u trećem ili četvrtom razredu srednje škole, a starateljstvo preuzimaju prijatelji, tetke, rođaci, bake i djedovi. Takav novi status djeci da se deklariraju kao financijski neovisni od roditelja pa se mogu natjecati za federalne, državne i sveučilišne stipendije, doznaju novinari ProPublica.

Andy Borst, direktor za upise Sveučilišta Illinois osvrnuo se na taj fenomen nazvavši ga prevarom.

– To je prevara. Imućne obitelji manipuliraju procesom dodjele stipendija. Njihova se djeca tako kvalificiraju za financijsku pomoć koja im inače ne pripada. Na taj način oduzimaju novčanu pomoć drugim obiteljima, koje tu pomoć stvarno trebaju, kazao je Borst.

ProPublica je prvotno otkrila 40-ak takvih slučajeva u okrugu Lake County u posljednjih godinu i pol, no slična praksa zabilježena u još barem pet drugih okruga.

Neki od ‘prevaranata’ već su dobili stipendiju i završili dio studija

Borst komentira kako je sumnjičav još prije godinu dana kada ga je iz jedne škole u čikaškom predgrađu nazvao srednjoškolski savjetnik i pitao zašto je određena učenica pozvana na orijentacijski sastanak inače namijenjen aplikantima slabijeg socio-ekonomskog statusa. Kada je provjerio njen status, shvatio je da je učenica nedavno dobila pravnog skrbnika – koji nije njen roditelj – i da si je tako zapravo otvorila vrata prijavi na natječaj za financijsku pomoć.

Sveučilište Illinois je od tada identificiralo čak 14 takvih aplikanata. Troje od njih već je završilo prvu godinu studija, a ostalih 11 koji bi trebali biti upisani najesen. Trima studentima najavili su kako će im financijska pomoć, uslijed novih dokaza o tome kako su je dobili, biti smanjena. Borst ističe kako ‘se nitko nije bunio’. Obavijestili su ih i kako, ukoliko im financijska pomoć i dalje treba uslijed slabog socio-ekonomskog statusa, onda trebaju doći na razgovor u upravu sveučilišta.

Dobar dio aplikanata koji su se okoristili rupom u zakonu zapravo čine izvrsni učenici, sportaši i glazbenici koji studiraju na ili su primljeni na brojna sveučilišta, među kojima se nalaze i ona velika javna poput Sveučilišta Wisconsin, Sveučilišta Missouri i Sveučilišta Indiana. Osim toga, neki od njih primljeni su i na manje privatne fakultete.

ProPublica kontaktirala je roditelje 15-ak učenika koji su iskoristili rupu u zakonu. Nitko im nije htio dati izjavu. Neki su samo poklopili slušalicu, neki su sve demantirali, a neki su zahtijevali anonimnost.

Sveučilište Illinois od sada zahtijeva od studenata da popune detaljniji upitnik, posebno onih koji su nedavno dobili skrbnika koji nije roditelj, kako bi doznali imaju li kontakt s roditeljima, tko im plaća zdravstveno osiguranje i telefonski račun. Borst zaključuje kako je to zaustavilo neke obitelji od traženja financijske pomoći.

Odgovori