Pretraga

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodijeljena je učenicima koji doprinose toleranciji

A- A+

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost su Barbara Rubinić te pokojni Luka Mihalić čiju su nagradu danas preuzeli njegovi roditelji. Nagrada ‘Luka Ritz’ dodjeljuje se od 2010. godine jednom zagrebačkom učenik ili učenici iz osnovne i srednje škole koji su se istaknuli u pridonošenju afirmaciji ljudskih prava, toleranciji, međusobnom poštovanju i suzbijanju nasilja među mladima.

Dodjela Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost održana je danas u Staroj gradskoj vijećnici, a ovogodišnji dobitnici su Barbara Rubinić te posthumno Luka Mihalić.

Nagradu su dodijelili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, a nagrađeni su ove godine izabrani zbog iznimnog doprinosa afirmaciji ljudskih prava, toleranciji, međusobnom poštovanju i suzbijanju nasilja među mladima.

Izdvojeni članak

Savjetovalište Luka Ritz potpuno besplatno pomaže svim studentima

Učenica generacije i Najvolonterka s još jednom nagradom

Srednjoškolka Barbara Rubinić nosi naslov Učenice generacije, a uz to je i aktivna članica i suvoditeljica Volonterskog kluba u zagrebačkoj I. gimnaziji. Na svojoj polici ima i nagradu Najvolonter. Aktivno sudjeluje u tradicionalnoj humanitarnoj akciji ‘Kap dobrote’ te pomaže starijima i nemoćnima, kao i onima koji su ostali bez krova nad glavom.

– Vidjela sam koliko ima beskućnika i siromaštva, poželjela sam se baviti pomaganjem i tim ljudima, izjavila je Barbara dodajući kako je vrlo mlada, ali i vrlo socijalno osviještena. Istaknula je kako će je nagrada poticati da se i dalje bavi volontiranjem te obilaskom djece u Specijalnoj bolnici Gornja Bistra.

Izdvojeni članak

Četvero srednjoškolaca primilo nagradu ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja


Nagrada Luka Ritz dodjeljuje se posljednje četiri godine za promicanje tolerancije među učenicima i škole bez nasilja. Dodjeljuje se u znak sjećanja na zagrebačkog srednjoškolca Luku Ritza koji je u lipnju 2008. brutalno pretučen te od zadobivenih ozljeda umro.

Unatoč teškoj bolesti borio se za druge

Drugi ovogodišnji dobitnik Nagrade Luka Ritz 14-godišnji je Luka Mihalić kojega je u srpnju nažalost pobijedila teška bolest. U veljači ove godine predložio je da se tijekom tradicionalne sportsko-humanitarne priredbe u Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog prikupe krvotvorne matične stanice od dobrovoljnih darivatelja. Njegovu pozivu su se odazvali iz Zaklade Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri, te se u registar upisalo 77 darivatelja. Slična je akcija održana i u Osnovnoj školi Bukovac, gdje je zahvaljujući Lukinoj inicijativi u registar upisano 120 novih članova

– Ova nagrada znači nam puno i drago nam je da je Grad Zagreb prepoznao nastojanja našeg sina, izjavio je Lukin tata Branko koji je primio nagradu za svoga sina. Dodao je kako bi Luka danas bio sretan da čuje da je u registru već 200 upisanih potencijalnih darivatelja koštane srži kao i ponosan da je mogao prisustvovati današnjoj svečanosti. Branko Mihalić nagradu je posvetio oboljeloj i preminuloj djeci koja nisu izdržala borbu protiv teških bolesti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap