Pretraga

Najbolji grad na svijetu: Internet besplatan, visoke plaće, a policije nema

A- A+

U Španjolskoj se nalazi gradić od 25 kilometara kvadratnih koji je po mnogočemu najbolji grad u kojemu biste poželjeli živjeti. Ostatak države se bori s visokom stopom nezaposlenosti, a u Marinaledi vlada blagostanje. Svega 2 700 stanovnika uživa u visokim plaćama, niskim stanarinama, besplatnom internetu, a lišeni su kriminala pa samim tim i policije.

U raljama krize našao se cijeli svijet, a među najpogođenijim državama nalazi se Španjolska. Međutim, upravo u toj državi postoji gradić u kojemu bi poželio živjeti svaki stanovnik Zemlje. Riječ je o Marinaledu smještenom na jugu u Andaluziji, a evo zašto je okićen titulom najpoželjnijeg grada za život, piše Advance.hr.

Gotovo puna zaposlenost, a stanarine svega 15 eura

Za useljenjem u Marinaledu čeka se i do dvije godine, a navala sa svih strana nije začuđujuća jer se radi o 25 kilometara kvadratnih blagostanja.

Trenutno u spomenutom gradu živi svega 2 700 stanovnika koji se ne boje izraziti svoja politička uvjerenja. Ulice su nazvane po velikim borcima za radnička prava poput Pabla Nerude i Federica Garcije Lorce. Na njima ne postoje blještave reklame nego je rasprostranjena ulična umjetnost u vidu grafita.Sve se odluke donose demokratskim putem, a do njih dolazi nedjeljnjim sastancima koje posjećuje 400-tinjak građana.

Dok se ostatak države i svijeta bori s visokim stopama nezaposlenosti, u Marinaledi skoro nema nezaposlenog čovjeka. Plaće iznose oko 1 200 eura, no kako su stanarine svega 15 eura, a internet potpuno besplatan, jasno je da je prosječna plaća i više nego dovoljna za lagodan život.

Izdvojeni članak

Najjeftiniji gradovi na svijetu

Skoro sav luksuz je besplatan

Gradić na jugu Španjolske prostire se na manje od 30 kilometara kvadratnih, a sadrži dva nogometna terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš i odbojku, bazen. Mnogima u svijetu potonje predstavlja luksuz, no stanovnici Marinalede u svemu tome uživaju potpuno besplatno. Jedino za korištenje bazena izdvajaju godišnju naknadu.

Lokalne vlasti daju stanovnicima materijal te sami grade svoje kuće, a tek kad ju nasele istoj vladi plaćaju mjesečno 15 eura kako bi se refundirali troškovi korištenog materijala. Kako ne znaju svi sami graditi domove, u pomoć im pristižu prfesionalci, a izgrađene kuće se ne mogu prodavati.

Izdvojeni članak

Pogledajte koji su gradovi najbolji za studentski život

Grad bez kriminala i policije

Marinaleda ima vlastitu televiziju i radio kanale, a nedavno je gošća u studiju bila i Che Guevarina kći. Policija ovdje ne postoji, ali za njom nema ni potrebe budući da ne postoji kriminal.

– Prema španjolskom zakonu, mi bismo, prema broju stanovnika trebali imati između 4 i 7 policajaca. Ali, mi ih ne želimo ovdje. Jer, baš zato što se sve zasniva na dobrovoljnoj bazi, jer se zajedno borimo i zajedno krojimo naše živote, postoji vrlo visok stupanj koegzistencije, objašnjava gradonačelnik Juan Manuel Sanchez Gordillo.

Najbolji grad na svijetu: Internet besplatan, visoke plaće, a policije nema
Share via
Copy link
Powered by Social Snap