Pretraga

Najbolji načini izbjegavanja negativnih ocjena

A- A+

 

Želite izbjeći negativnu ocjenu, a pri tom si ne bi htjeli priuštiti još koji neopravdan sat? Kao i u svakoj drugoj situaciji, pomoću osmijeha ste korak blliže ostvarenju cilja. U nastavku pročitajte par savjeta kako se najbolje ponašati i kako profesorima  smekšati srce da vam progledaju kroz prste.

1. Osmijeh zlata vrijedi

Osmijeh sva vrata otvara, pa tako i ona do profesorovih srca. Ako ste nespremni prozvani na odgovaranje, prvi korak je nabaciti osmijeh na lice. Na taj će način profesori bar poslušati vaš razlog neučenja, dok ćete ljutim pogledom ili svađom izazvati suprotan učinak i  dobit negativnu ocjenu bez ikakvog objašnjavanja.

2. Iskrenost u većini slučajeva pomaže

Ako dođete do tog trenutka kada vas profesor upita zašto niste naučili, najbolje vam je igrati na kartu iskrenosti. Ako imate ljubavnih problema ili jednostavno izgubili koncentraciju, recite upravo to. Vjerojatno ćete bolje proći nego smišljanjem, najčešće, nevjerojatnih situacija u kojima ste se našli i bili spriječeni u naumu učenja.

3. Obećanje kako se sljedeći sat prvi javljate za odgovaranje

Još jedna stvar koja obično upali kod profesora je obećanje kako ćete se sigurno sljedeći sat sami javiti i odgovarati. Da bi bili uvjerljiviji još dodajte kako vam taj sat slobodno može upisati dvije jedinice ako se ne pojavite ili ne naučite.

Ovdje je bitna jedna stvar. Ako odlučite prakticirati ovaj pristup, velika je vjerojatnost kako će upaliti, ali se onda dobro spremite za sljedeći sat.

4. Izmišljate razlog neučenja, onda dobro razradite priču

Ako ste skloni izmišljnju priča zašto baš tada niste mogli naučiti određeni predmet, pazite na sve detalje i osobe koje ste uvukli u priči. Ne biste vjerovali kakve se slučajnosti događaju i što vas sve može odati.

Tako je jedna srednjoškolka kao razlog izmislila jučerašnju djedovu sahranu. Poslije sata profesor povijesti je sreo njenu majku i izrazio joj sućut zbog smti njenog oca. Majka se u tom trenutku šokirala, ali je vrlo brzo shvatila kako je u to sigurno upetljana kćer pa mu je rekla kako je sve izmišljotina. Možete zamisliti što je bilo kad je djevojka došla kući, ali i na sljedeći sat povijesti.

5. Ako je kraj sata, odugovlačite dok čekate spasonosno zvono

Ako ste prozvani na odgovaranje pred kraj sata, a znate da vam znanje u tom trenutku neće zajamčiti pozitivnu ocjenu, izađite pred ploču i odugovlačite. To vam ne bi trebao biti problem ako bar otprilike znate što vas profesor pita pa možete improvizirati dok ne istekne koja minuta i začujete zvono za kraj sata.

6. Nikad s mjesta ne recite kako niste spremni

Najveća pogreška koju možete napraviti je s mjesta reći kako niste spremni. Svaki profesor cijeni pokušaj. Ako vidi da se trudite bar nešto reći, makar bilo daleko od gradiva, postoji veća šansa kako će vam oprostiti. U suprotnom će vas zapamtiti kao nezainteresirane za vlastite ocjene i kod njega ste obiljženi tom etiketom do kraja školovanja.

7. Recite kako ste mogli markirati, ali niste iz poštovanja prema profesoru

Jedan zgodan način izbjegavanja negativne ocjene je isticanje činjenice kako ste bez problema mogli markirati, ali to niste učinili zbog poštovanja prema profesoru. Tako ćete najbolje stvoriti podlogu za otvaranje diskusije oko toga trebate li odgovarati ili ne.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap