Pretraga

Najbolji učenici informatičari iz 12 europskih zemalja stigli u Varaždin, odmjerit će snage na velikom natjecanju

A- A+

U ponedjeljak je u Varaždinu, tamošnjoj Prvoj gimnaziji svečano otvorena 29. Srednjoeuropska informatička olimpijada, koja traje do 30. srpnja. Riječ je o međunarodnom natjecanju za učenike srednjih škola u kojem sudjeluje 12 zemalja. Svakoga dana po pet sati najbolji informatičari u ovom dijelu kontinenta rješavaju poprilično zahtjevne zadatke.

Varaždin je domaćin 29. Srednjoeuropske informatičke olimpijade|foto: Varaždinska županija

Naši učenici već godinama sudjeluju na Srednjeeuropskoj informatičkoj olimpijadi. Ove godine domaćini su Varaždinci, a samo natjecanje jučer je otvoreno u Prvoj gimnaziji Varaždin, koja je po prvi puta domaćin jednog takvog natjecanja međunarodne razine, priopćeno je iz Varaždinske županije.

– Za našu školu organizirati ovakvo natjecanje je čast. Spremni smo, puno smo uložili truda u samu organizaciju, veliki dio ekipe stoji iza toga i sigurna sam da će sve biti u redu. Tu je izvrsna ekipa Hrvatskog saveza informatičara, naši učenici, volonteri koji su zaduženi za reprezentacije i pratnju natjecatelja, kao i za tehnički dio dežurstva tijekom pisanja testova. Želim da svaka ekipa realizira svoje planove, a pobijedit će onaj tko je najbolji – rekla je ravnateljica škole domaćin Janja Banić.

Zanimljiva koincidencija je i da je maturant koji je ove godine najbolje riješio Informatiku na maturi upravo učenik Prve gimnazije Varaždin, Viktor Pijanec. Zbog izvrsnog uspjeha dobio je nagradu od 5.000 eura koju dodjeljuje tvrtka S&T Hrvatska, a priču o njemu možete pročitati ovdje.

Hrvatska je domaćin peti put

Predsjednik Organizacijskog odbora 29. Srednjoeuropske informatičke olimpijade Krešimir Malnar na otvaranju natjecanja podsjetio je kako Hrvatska na njoj sudjeluje od samih početaka.

– Ovo nam je peti puta da smo domaćini. Učenici srednjih škola natječu se u programiranju. Natjecanje traje dva dana, svaki dan po pet sati i učenici rješavaju jako teške i zahtjevne zadatke. Svrha natjecanja je da učenici iz raznih zemalja međusobno odmjere snage, ali naravno i da se promovira STEM. Sudjeluje 12 zemalja, sve sudjeluju uživo, osim Ukrajine koja je online. Ove godine ukupno sudjeluje 52 natjecatelja, objasnio je Malnar.

Zadovoljstvo što je Prva gimnazija Varaždin domaćin jednog takvog natjecanja nije krila ni zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. Naglasila je da je fokusu Varaždinske županije je obrazovanje – stvaranje sustava jednakih šansi i poticanje izvrsnosti.

– Ulaganjem u opremu, infrastrukturu, poticanjem STEM pristup u odgoju i obrazovanju učenika, kao i nagrađivanjem i stipendiranjem –  pokazujemo koliko nam je obrazovanje važno. Informatika je zanimanje sadašnjosti, ali i budućnosti. Živimo u digitalnom dobu gdje je ključ uspjeha svake države imati razvijeno gospodarstvo, zasnovano na inovacijama, praćenju trendova, tehnologija, ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja i iskreno vjerujem da među ovim našim učenicima, odnosno svim natjecateljima postoje vrhunski učenici, usudila bih se reći genijalci koji će svoje znanje, vještine i kompetencije u skoroj budućnosti vratiti u naše gospodarstvo, naglasila je Zagorec nadovezavši se kako je ovo još jedan događaj koji Varaždinsku županiju pozicionira kao županiju znanja.

Izdvojeni članak
viktor foto

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Priprema za daljnja natjecanja

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako je ovo natjecanje izvrsna priprema za Međunarodnu informatičku olimpijadu.

– Ovdje radi kvalifikacija da tako kažemo onih koji će biti u tom segmentu informatičkog promišljanja, informatičkog jezika u top vrhu u svijetu. Ovo je idealan grad i županija za stjecanje novih prijateljstava i to je naša poruka, s obzirom na to da svi koji su dovde došli su na neki način prvaci i trebaju se tako osjećati, rekao Paljak.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske natjecanje je podržao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

– Ovo natjecanje jako je značajno u digitalnoj transformaciji Hrvatske. Često puta govorim da naše ekipe, naši mladi, naša djeca kad odu na bilo koje natjecanje da se s njega vrate s određenim medaljama što pokazuje da se u Hrvatskoj s djecom radi, ali to pokazuju i brojke, Hrvatska je osma u Europi po razvoju digitalnih vještina. Mladi Hrvati od 16 do 26 godina su prvi po digitalnim vještinama i korištenju digitalnih vještina u Europskoj uniji. To su brojke koje govore da Hrvatska ima budućnost, rekao je Gršić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap