Pretraga

Najbolji učenici osnovnih škola dobili Oskare znanja: ‘Oni su izazov za naš obrazovni sustav’

A- A+

Oskar znanja najboljim učenicima za 2021./2022. školsku godinu dodijelit će se kroz dva dana, 13. i 14. lipnja. Prvog dana kipiće Oskara znanja dobili su najbolji učenici osnovnih škola, a njihovim mentorima dodijeljena su priznanja. Svečanost se mogla pratiti i uživo na YouTube kanalu, a sutra će se na isti način moći pratiti dodjela nagrada srednjoškolcima.

Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Ukupno 353 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske ovih će dana primiti nagradu Oskar znanja. Dodjela kipića održava se dva dana, a danas su ih dobili učenici osnovnih škola.

‘Ova djeca su najbolje što hrvatski obrazovni sustav ima’

Svečanost se održala u sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu te se prenosila uživo na Facebook stranici Oskar znanja i YouTube kanalu Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Ja bih se zahvalila svim majkama i tatama, bakama i djedovima, svima koji su danas došli ove mlade oskarovce podržati jer, doista, nije floskula, ova djeca danas su najbolje što hrvatski obrazovni sustav ima, poručila je Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dodala je i kako se ove godine uspjelo održati 38 smotri i natjecanja među kojima su sva natjecanja počela virtualno, a ove godine je uključen talijanski jezik kao materinski jezik te češki kao materinski jezik.

‘Naša domovina Hrvatska s pravom očekuje da budete naša budućnost’

Nakon dvije godine online izdanja Oskara znanja zbog pandemije, ovogodišnja dodjela bila je drugačija. Imena najboljih učenika nisu se prozivala ponaosob, već su učenici sami dolazili do stolova po svoje kipiće koji su se nalazili izvan dvorane. Svečanost je vodio Frano Ridjan te su učenici koji su sudjelovali na Lidranu imali svoje nastupe.

– Biti danas s vama ovdje je posebna čast. Vi ste ono što je najbolje u našem sustavu obrazovanja jer vi ste lumeni i budućnost naše države. Vi ste izazov za sve, za cijeli obrazovni sustav, za naše nastavnike. Uvijek se za rad s najboljima traži najviše, a i mi od vas očekujemo puno više jer, kako kaže ona Biblijska, kome više damo od njega se više očekuje. Tako da mi s pravom, i vaše sredine, vaše obitelji i vaše škole, a normalno i naša domovina Hrvatska s pravom očekuje da budete naša budućnost, da nas vodite tamo gdje trebamo biti, a to je stvarno jedna bolja i svjetlija budućnost, poručio je učenicima Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja.

Ovogodišnji kipić je ‘Newtonova jabuka’

– Upravo su županije one koje moraju skrbiti o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju i mi to radimo kroz niz stvari. Gradimo nove školske objekte, primjerenije, ulažemo u opremu, stipendiramo najtalentiranije, organiziramo natjecanja. Jako mi je drago vidjeti toliko talentirane djece ovdje jer, kao što ste rekli, ja jesam malo stariji i bez njih za mene baš i nema budućnosti, zaključio je Damir Tomljenović u ime Hrvatske zajednice županija.

Ovogodišnji kipić Oskara znanja je ‘Newtonova jabuka‘ koju je osmislila i izradila Tea Švarić, bivša studentica Akademije likovnih umjetnosti. Cijeli događaj te imena svih nagrađenih učenika možete pogledati u videu ispod, a sutra možete pratiti dodjelu Oskara znanja za srednjoškolce od 12 sati. Popis imena najboljih učenika iz Hrvatske možete pronaći ovdje.

Na portalu srednja.hr nedavno smo pokrenuli Alumni projekt. Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap