Pretraga

Najčešći mitovi i zablude o pivu

A- A+

Prosječni Hrvat godišnje popije 80 litara pive, uz kojeg se

vezu brojni mitovi i zablude. Donosimo pet najčešćih

neistina o ovom mnogima omiljenom piću.

Gotovo da nema osobe koja ne voli popiti pivo, a mnogi iako

uživaju u tom piću i dalje vjeruju u neke od mitova koje

prate tradicionalan napitak. Pun kufer donosi pet

najčešćih.

Pivo deblja

Mnogi vjeruju u to da pivo deblja, odnosno da uzrokuje rast

pivskog trbuha. Ako uzmete u obzir energetsku vrijednost

koja je na nivou milijeka ili prirodnog soka od naranče,

shvatit ćete da ovo ne mora biti točno. Pivski trbuh narast

će vam jedino ako pijete velike količine piva, ali i ako se

hranite loše i općenito vodite nezdravi način života. Ne

postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenje masti u

predjelu trbuha uslijed konzumacije piva.

Pivo je krcato glutenom

Sirovine od kojih se radi pivo, ječam i pšenica, izvori su

glutena za koje se u posljednje vrijeme kaže da su

nepoželjni u prehrani. Ozbilje probleme oni mogu stvoriti

jedino osobama oboljelima od celijakije, no ipak je sve

više pojedinaca koji smatraju da su intolerantni na gluten.

Budući da je pšenica glutenom značajno bogatija od ječma, i

pšenična piva sadrže veće koncentracije glutena. Nasuprot

tome, lagana ječmena piva koja se najčešće piju u nas

obično sadrže vrlo male količine glutena.

Tijekom procesa proizvodnje dolazi do promjena i

odstranjivanja proteina u procesu pripreme ječmeog sladai

vrenja. Nova istraživanja pokazuju kako lager pivo obični

sadrži vrlo male količine glutena, dok se neka od njih

klasificiraju i kao bezglutenska.

Izdvojeni članak

Saznajte gdje u svijetu možete naručiti najjeftiniju pivu

Pivo je nezdravo

U zadnjih 30 godina više je studija pokazalo kako umjerena

konzumacija alkohola smanjuje stopu smrtnosti, pogotovo

kada se radi o kardiovaskularnim bolestima. Kako su se

otkrivale brojne supstance koje se prirodno nalaze u pivu,

ono je došlo u središte interesa mnogih znanstvenika.

Istraživanja su pokazala kako ispijanje piva u normalnim

količinama može pridonijeti prevenciji karcinogeneze,

osteoporoze, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti

te slabljenja kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi.

Pivo doprinosi gubitku tekućine iz tijela

Pivo sadrži 90 posto vode, zbog čega doprinosi dnevnom

unosu tekućine. Velika krigla od pola litre sadrži oko

deset grama alkohola, čiji sadržaj doprinosi dehidraciji,

odnosno pojačanom lučenju tekućine iz tijela. Ipak, nakon

što se iz tijela lzliče približno 80 mL tekućine uslijed

konzumacije, i dalje ostaje više od četiri decilitra koji

hidriraju tijelo. Žestoka alkoholna pića nemaju tekvu

računicu jer potiču pojačano izlučivanje tekućine i

dehidraciju tijela, a ne pridonose hidraciji.

Pivo je tipično muško piće

Pivo se obično reklamira kao piće isključivo za muškarce,

no novija istraživanja pokazala su kako ljubitelji piva

nisu isključivo i u većini muškog spola. Naime, žene čine

37 posto uživatelja piva, a sve ih je više koje rade u

proizvodnji tog pića i općenito u pivarskom poslovanju,

piše dr. Darija Vranešić Bender.