Pretraga

Najčudnije operacije ikad izvedene

A- A+

Tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom, a medicina je prati u stopu. Operacije koje je danas moguće izvesti prije nisu bile nikome ni na kraj pameti. Transplatacija organa je nešto što spašava brojne živote, a mi smo vam ovaj put odlučili napraviti popis najčudnijih operacija ikad izvedenih.

Uho izraslo na ruci, noga okrenuta za 180 stupnjeva ili ugradnja implantata koji izgledaju kao rogovi na čelu su samo neke od čudnih stvari koje su napravili doktori kako bi pomogli svojim pacijentima.

www.memrise.com

Noga okrenuta za 180 stupnjeva

Dugan Smith je 2008. godine obolio od raka kostiju pa su mu doktori odlučili amputirati koljeno i dio bedra. Kako je 13-godišnji dječak želio nastaviti igrati nogomet, odlučio se za plastičnu operaciju koja bi mu spasila nogu. Doktori su mu odrezali te okrenuli nogu za 180 stupnjeva kako bi ju zašili na ostatak bedra. Odstranili su zahvaćeni dio i to je bio jedini način da mu se sačuva noga.

Operacija se odvijala u James Cancer Bolnici u Ohioju. Za manje od tri godine Smith je mogao igrati baseball, košarku i skijati.

www.oddee.com

Uho na ruci

Sherrie Walters je u 42. godini zbog raka ostala bez uha, dijela lubanje i slušnog kanala. Kako bi joj vratili uho, doktori u Johns Hopkinsu su uzeli hrskavicu iz rebra i ‘uzgojili’ uho na njenoj podlaktici. Tim predvođen doktorom Patrickom Byrneom je od hrskavice napravio sličan oblik ušnoj školjci, koja je četiri mjeseca bila pod kožom na ruci i onda transplantirana na glavu. Walters je prva osoba kojoj je to uspjelo.

www.oddee.com

Rogovi zbog rastezanja kože

George Ashman je rođen s velikim crvenim ožiljkom na čelu. Kada je imao četiri godine, njegova se majka bojala kako će ga djeca maltretirati zbog toga, pa je odlučila sina podvrgnuti operaciji kojom bi mu stavili implantate na čelo. Dječak je četiri mjeseca imao ‘rogove’ na glavi, a zatim su doktori odrezali dio oštećene kože, izvadili implantate i rastegnutu kožu spojili. Sada Ashman ima jedva vidljiv ožiljak na mjestu gdje je spojena koža.

www.oddee.com

Prst spojen s trbuhom

Wang Yongjun je kao 20-godišnji izrađivač namještaja odsjekao srednji prst električnom pilom. Brzo je otrčao u bolnicu gdje mu je doktor Huang Xueson rekao kako su koža i mišić odrezani te da je jedino kost neoštećena. Doktor je operativnim putem spojio Wangov prst s trbuhom u nadi kako će se mišić izrasti ponovno i kako će ga krv sama oporaviti. Navedeno se dogodilo, zatim su nakon mjesec dana pacijentu odvojili prst od trbuha pa on trenutno ima potpuno oporavljen i funkcionalan srednji prst.

www.oddee.com

Ruka spojena s nogom

Ming Li je imala devet godina kad joj je, na putu prema školi, traktor otkinuo ruku. Doktori su rekli da je ruka previše oštećena te kako se ne može spasiti. Umjesto da ju spoje na mjesto gdje bi trebala biti, oni su ruku zašili za desnu nogu. Nakon tri mjeseca vratili su ruku na početno mjesto, ali su bile potrebne brojne operacije kako bi se uklonili ožiljci i poboljšali pokreti.

www.oddee.com

Lubanja u trbuhu

Bivša miss Idaho iz 2009. godine je jedva preživjela tešku nesreću na ribolovu. Probudila se u šoku kad je shvatila kako joj bio lubanje nedostaje i otkrila da joj se nalazi u abdomenu. Jamie Hilton je imala lubanju u trbuhu šest tjedana kako bi ostala sterilna i njegovana dok joj otekline na mozgu nisu splasnule. Dio lubanje je zatim izvađen iz trbuha i vraćen na odgovarajuće mjesto, zbog čega je Hilton nazvana hodajućim čudom.

www.oddee.com

Share via
Copy link
Powered by Social Snap