Pretraga

Najluđe teorije o padu meteorita u Rusiji

A- A+

Teško da u svijetu može doći do nekog neočekivanog događaja, a da se u cijelu priču ne upletu teoretičari zavjere ili pristalice vjere u nadnaravno. Ni pad meteorita u Rusiji nisu zaobišle svakakve teorije. 

Pad meteorita u Rusiji događaj je koji su kamerom zabilježili brojni svjedoci, a takvo rijetko iskustvo nije moglo proći bez brojnih alternativnih teorija koje su preplavile medije u Rusiji, ali i šire. Portal The Atlantic Wire izvdojio je najluđe, a najdalje je otišao kontroverzni ruski političar Vladimir Žirinovski, koji tvrdi da je meteorit zapravo projektil koji je SAD ispalio na Rusiju.

Teorija 1: Meteor je pogođen projektilom

Lokalni mediji u Čeljabinsku tog su jutra izvijestili kako je meteorit uništen projektilom iz baze Urzhumka, a salva projektila raznijela je meteorit u komadiće na visini od dvadeset kilometara. Vojni je izvor tvrdio kako bijeli kondenzacijski trag meteorita potvrđuje činjenicu da je meteorit pogođen projektilom proturaketne obrane. Naposljetku, rusko ministarstvo obrane opovrglo je tu informaciju, i potvrdilo kako nisu imali ništa s eksplozijama na Uralu. – Rusko ministarstvo obrane nije poduzelo nikakvu akciju u vezi s događajem. Niti jedan zrakoplov nije bio na nebu u tom vremenskom razdoblju, priopćili su medijima.

Čak i da je rusko ministarstvo pucalo na meteorit, ne bi ga uspjelo raznijeti, već eventualno promijeniti njegov smjer. – Meteoriti ne lete poput zrakoplova ili projektila koje gađa proturaketna obrana. Pogotci ne bi promijenili njihov smjer ili putanju’. Činjenica je da se meteorit pojavio iznenada, i proturaketna obrana i nije imala vremena reagirati, potvrdio je stručnjak portala Wired Spencer Ackerman.

Izdvojeni članak

Tinejdžera pogodio meteor dok je išao u školu

Teorija 2 i 3: Meteor je zapravo srušeni satelit kojeg je pogodio SAD ili oružje koje je ispalila Amerika

Ova je teorije najraširenija, a tvrdi kako se uopće nije radilo o meteoritu, već o satelitu koji je srušen nekom vrstom kinetičkog bombardiranja, a cilj je bila Rusija. Zastupnik ruske Dume, kontroverzni Vladimir Žirinovski tvrdio je pak kako se radi o projektilu koji je SAD ispalio na Rusiju. – To nisu bili meteoriti, to su Amerikanci testirali svoje novo oružje’, rekao je Žirinovski novinarima dodajući kako je ‘američki državni tajnik John Kerry htio upozoriti ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova u ponedjeljak, tražio ga, no on je bio na putu.

Htio je upozoriti Lavrova na provokaciju protiv Rusije.

Agencije NASA i ruski Roscosmos potvrdile su pak da je riječ o meteoritu, no ruski ekvivalent NASA-i često je znao objaviti sumnje da SAD ima prste u padajućim ruskim satelitima. Početkom 2012. kad je pala ruska svemirska letjelica Phobos-Grunt, Rocosmos je krivnju bez zadrške svalio na Pentagon.

Izdvojeni članak

Sindrom izvanzemaljske ruke

Teorija 4: Bog je poslao meteor

Prilično ludo, ali sasvim očekivano, pojavila se i teorija da je Bog taj koji je poslao meteor na Zemlju. – Iz Biblije znamo da Bog često ljudima šalje znakove i upozorenja koristeći prirodne sile. Mislim da meteoriti, ne samo za stanovnike Urala, nego za cijelo čovječanstvo, podsjećaju da živimo u krhkom i nepredvidljivom svijetu’, rekao je metropolit Čeljabinska Zlatoust Feofan za rusku izvještajnu agenciju Ria Novosti u petak.

Teorija 5: Vanzemaljci i zmajevi

Prema jednom istraživanju polovica Rusa tvrdi da su meteoriti zapravo početak invazije izvanzemaljaca na Zemlju.

Najluđe teorije o padu meteorita u Rusiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap