Pretraga

Najmlađi alkar na ovogodišnjoj Alci: ‘Sami moj ulazak u Alku je bilo ostvarenje dječačkog sna’

A- A+

Ove se nedjelje, 7. srpnja održava 307. sinjska Alka. To je hrvatska viteška igra koja se održava svake godine u prvoj trećini kolovoza na godišnjicu pobjede 700 hrvatskih vojnika iz Sinja nad 60.000 turskih osvajača u kolovozu 1715. godine. Učenici se s Alkom susreću i u lektiri ‘Alkar’ Dinka Šimunovića, a mi smo razgovarali s ovogodišnjim najmlađim alkarom – Pavao Prolićem.

Foto: Pavao Prolić | Screenshot YouTube

Od malih nogu, Pavao Prolić iz Sinja sanjao je da jednog dana postane alkar. Zaljubio se u Alku na samom alkarskom trkalištu, a sada će na 307. Alci sudjelovati kao najmlađi ovogodišnji alkar.

– U mojoj familiji nitko nije bio vezan za Alku, tako da je ljubav prema njoj došla sama od sebe. Malo po malo sam se uključio u školu jahanja, već od svoje sedme godine u Sinju na hipodromu i tako do danas, rekao nam je Pavao koji je ove godine napunio 30 godina.

‘Sami moj ulazak u Alku je bilo ostvarenje dječačkog sna’

Ljubav prema Alci ne ide bez ljubavi prema konjima s kojima je Pavao proveo cijeli svoj život. Radio kao instruktor terapijskog jahanja u konjičkom klubu ‘Alkar’ i ima licencu za preponsku dresuru jahanja.

– Prošle godine sam nastupao kao debitant alkar kopljanik, ove godine mi je drugi nastup i nadam se da će proći sve u redu. Sami moj ulazak u Alku je bilo ostvarenje dječačkog sna, kad sam prošle godine postao kopljanik emocije su bile na vrhuncu, kako kod mene tako i kod cijele moje obitelji, govori Pavao.

‘Konj je izrazito važan, ja bih rekao nekih možda 70 do 80 posto’

Iako alkar ne mora posjedovati svog konja kako bi sudjelovao u trci, postoje druga pravila kojih se pridržavaju već stoljećima.

– Alkar može prvenstveno postati osoba koja je rođena u Sinju i da ima prebivalište u Sinju. I da ima izrazitu ljubav prema konjima i prema alci. Ja osobno imam svog konja, kupio sam ga prije dvije godine, ali prošle godine nisam trčao na njemu jer je imao neku sitnu povredu, a ove godine je zdraviji. Pripreme s njim traju cijelu godinu, jašim ga tijekom cijele godine, a onda 15. svibnja kreću alkarske probe u sinjskom polju i tamo smo nekih mjesec dana. I od 15. srpnja pa do same Alke smo na alkarskom trkalištu gdje gađamo u alku, objasnio nam je Pavao.

Dodao je i da smatra da je u natjecanju konj ipak bitniji od alkara.

– Konj je izrazito važan, ja bih rekao nekih možda 70 do 80 posto. Što je bolji konj, što je fizički spremniji, tako i psihički bolje podnosi taj napor i velike vrućine jer svaki dan tri špricera na samom trkalištu je jako zahtjevno za konja, tako i za jahač, navodi alkar Pavao.

Izdvojeni članak
Azra

Nađi si snažnog muškarca (Dinko Šimunović: Alkar)

Prije sedam godina u blizini Sinja počela se trčati i ženska Alka

U alkarskom statutu stoji kako Alku mogu jahati isključivo muškarci koji zadovoljavaju sliku ‘kršnog, jakog’ muškarca koji je na ugled zajednici u kojoj živi.

– Osobno protiv žena u Alci mi nemamo ništa, one su najvjernije navijačice i naša potpora. Prije sedam godina u blizini Sinja počela se trčati i ženska Alka, ali sinjska Alka je ipak sinjska alka, kada bi se nešto promijenilo, to bi bila potpuno druga tradicija, poručio je Pavao.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap