Pretraga

Najmlađi alkar na ovogodišnjoj Alci: ‘Sami moj ulazak u Alku je bilo ostvarenje dječačkog sna’

A- A+

Ove se nedjelje, 7. srpnja održava 307. sinjska Alka. To je hrvatska viteška igra koja se održava svake godine u prvoj trećini kolovoza na godišnjicu pobjede 700 hrvatskih vojnika iz Sinja nad 60.000 turskih osvajača u kolovozu 1715. godine. Učenici se s Alkom susreću i u lektiri ‘Alkar’ Dinka Šimunovića, a mi smo razgovarali s ovogodišnjim najmlađim alkarom – Pavao Prolićem.

Foto: Pavao Prolić | Screenshot YouTube

Od malih nogu, Pavao Prolić iz Sinja sanjao je da jednog dana postane alkar. Zaljubio se u Alku na samom alkarskom trkalištu, a sada će na 307. Alci sudjelovati kao najmlađi ovogodišnji alkar.

– U mojoj familiji nitko nije bio vezan za Alku, tako da je ljubav prema njoj došla sama od sebe. Malo po malo sam se uključio u školu jahanja, već od svoje sedme godine u Sinju na hipodromu i tako do danas, rekao nam je Pavao koji je ove godine napunio 30 godina.

‘Sami moj ulazak u Alku je bilo ostvarenje dječačkog sna’

Ljubav prema Alci ne ide bez ljubavi prema konjima s kojima je Pavao proveo cijeli svoj život. Radio kao instruktor terapijskog jahanja u konjičkom klubu ‘Alkar’ i ima licencu za preponsku dresuru jahanja.

– Prošle godine sam nastupao kao debitant alkar kopljanik, ove godine mi je drugi nastup i nadam se da će proći sve u redu. Sami moj ulazak u Alku je bilo ostvarenje dječačkog sna, kad sam prošle godine postao kopljanik emocije su bile na vrhuncu, kako kod mene tako i kod cijele moje obitelji, govori Pavao.

‘Konj je izrazito važan, ja bih rekao nekih možda 70 do 80 posto’

Iako alkar ne mora posjedovati svog konja kako bi sudjelovao u trci, postoje druga pravila kojih se pridržavaju već stoljećima.

– Alkar može prvenstveno postati osoba koja je rođena u Sinju i da ima prebivalište u Sinju. I da ima izrazitu ljubav prema konjima i prema alci. Ja osobno imam svog konja, kupio sam ga prije dvije godine, ali prošle godine nisam trčao na njemu jer je imao neku sitnu povredu, a ove godine je zdraviji. Pripreme s njim traju cijelu godinu, jašim ga tijekom cijele godine, a onda 15. svibnja kreću alkarske probe u sinjskom polju i tamo smo nekih mjesec dana. I od 15. srpnja pa do same Alke smo na alkarskom trkalištu gdje gađamo u alku, objasnio nam je Pavao.

Dodao je i da smatra da je u natjecanju konj ipak bitniji od alkara.

– Konj je izrazito važan, ja bih rekao nekih možda 70 do 80 posto. Što je bolji konj, što je fizički spremniji, tako i psihički bolje podnosi taj napor i velike vrućine jer svaki dan tri špricera na samom trkalištu je jako zahtjevno za konja, tako i za jahač, navodi alkar Pavao.

Izdvojeni članak
Azra

Nađi si snažnog muškarca (Dinko Šimunović: Alkar)

Prije sedam godina u blizini Sinja počela se trčati i ženska Alka

U alkarskom statutu stoji kako Alku mogu jahati isključivo muškarci koji zadovoljavaju sliku ‘kršnog, jakog’ muškarca koji je na ugled zajednici u kojoj živi.

– Osobno protiv žena u Alci mi nemamo ništa, one su najvjernije navijačice i naša potpora. Prije sedam godina u blizini Sinja počela se trčati i ženska Alka, ali sinjska Alka je ipak sinjska alka, kada bi se nešto promijenilo, to bi bila potpuno druga tradicija, poručio je Pavao.