Pretraga

Najmlađi nezavisni vijećnik: Ukinimo naknade vijećnicima i uštedimo za stipendije!

A- A+

Mario Derossi, najmlađi nezavisni vijećnik koji dužnost obavlja u trogirskom Gradskom vijeću, dao je prijedlog odluke o iznosu naknada za rad, kojim se predlaže ukidanje dosadašnjih naknada na jednu kunu za sve. On tvrdi kako bi se tim potezom uštedjela znatna količina novca, od kojeg bio se dio mogao utrošiti na učeničke i studentske stipendije.

Najmlađi nezavisni član Gradskog vijeća u Trogiru, Mario Derossi, podnio je zahtjev da se na prvoj idućoj sjednici u dnevni red uvrsti prijedlog odluke o iznosu naknada za rad predsjednika, potpredsjednika i članova Vijeća. On želi da se ukinu dosadašnje naknade na jednu kunu za sve, kako bi se solidariziralo s lošom financijskom situacijom u gradu, ali i kako bi se dio u budućnosti potrošio na učeničke i studentske stipendije. U razgovoru za srednja.hr, Derossi je obrazložio svoj prijedlog.

Izdvojeni članak

Mario Derossi (23) je najmlađi nositelj liste na izborima, studira pravo, govori pet jezika i još mnogo toga

‘Vijećnička dužnost je volonterska i kao takva se ne bi trebala plaćati’

On, naime, smatra kako je vijećnička dužnost prije svega volonterska te se kao takva ne bi trebala niti plaćati. – Smatram da je vijećnička dužnost moralna, časna i volonterska. Ona kao takva ne može biti podložna isplaćivanju naknada i ostalih davanja vijećnicima. Mi nismo profesionalci niti imamo ugovor o radu, naš posao iznosi nekoliko sati mjesečno i sramota bi bila primati za to naknadu. Inače, naknade se već godinama nisu isplaćivale pa ne vidim razlog da ih ne ukinemo, objasnio je Derossi.

Dio novca želi da se utroši na stipendije

Inače, naknada koju dobiva predsjednik Gradskog vijeća mjesečno iznosi 2 250 kuna neto (3.852,74 bruto), dok potpredsjednici dobivaju 1500 kuna mjesečno (2.311,64 bruto). Ostalim članovima Gradskog vijeća mjesečno se plaća 1350 kuna (2.311,64). Kada bi se ti iznosi zbrojili i pomnožili s 12 koliko je mjeseci u godini, došlo bi se do godišnjeg bruto iznosa od 489.232,16 kuna. U četverogodišnjem mandatu ušteda bi iznosila velikih 1.984.928,60 kuna.

Ukidanje koje ovaj mladi vijećnik predlaže ponajviše se odnosi na uštede u gradskom proračunu, no također smatra kako se barem dio tog novca može odvojiti za povećanja broja stipendija učenicima i studentima čime bi se iste poticalo na rad i učenje.

Izdvojeni članak

Na Online sajmu stipendija doznajte programe studija i stipendiranja

Kolege u Vijeću nisu oduševljene idejom

Derossijevi kolege nisu ga baš podržali u njegovom prijedlogu za ukidanjem njihovih naknada, no službenih reakcija još nije bilo.  – Kolege vijećnici koji su me podržali su u manjini. Teško je govoriti kako je netko reagirao dok prijedlog Odluke ne bude na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća gdje će se razviti rasprava, mada smatram da ostali vijećnici nemaju argumenata ne prihvatiti prijedlog ove Odluke. Mi smo tu kako bismo pomogli Gradu koji se nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji. Kod ovog pitanja nije bitna politička pripadnost nekoj opciji, bitno je zajedništvo nas vijećnika i odlučnost da počnemo od sebe i ukinemo sebi vijećničke naknade, rekao je mladi vijećnik.

Osim ukidanja naknada, Derossi ima još ideja koje bi mladima trebale omogućiti jednostavniji i lakši život. Već je prije predlagao osnivanje Savjeta mladih, što je kako i sam kaže, zakonska obveza Grada, no tvrdi kako je u apeliranju ostao sam. Preprekama unatoč, kaže kako ga to još više motivira da se bori u Gradskom vijeću te se toplo nada da će jednom njegovi prijedlozi doprijeti do kolega i da će uspjeti u razvitku Trogira.

Najmlađi nezavisni vijećnik: Ukinimo naknade vijećnicima i uštedimo za stipendije!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap