Pretraga

Najnoviji podaci Ministarstva: U samoizolaciji 11.549 učenika, otkrili i koliko je zaraženih

A- A+

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 2.958 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 57 osoba. Donesene su nove mjere na nacionalnoj razini, ali niti jedna od njih ne odnosi se na škole – nove mjere za škole za sada se neće donositi, potvrdio je to ministar Radovan Fuchs. Iz Ministarstva obrazovanja kažu kako je trenutno zaraženo 1.670 učenika, a u samoizolaciji je njih 11.549.

Foto: Alexandra Koch/Pixabay

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja, trenutno je na koronavirus pozitivno 1.670 učenika, odnosno njih 0,36%.

U samoizolaciji 11.559 učenika

Broj zaraženih učenika veći je u odnosu na prošli petak, kada je pozitivan nalaz imalo njih 1.328. Također, značajno je povećan broj učenika koji su u samoizolaciji. Ona je trenutno određena za 11.549 školaraca, što je za 2.558 više nego prošlog petka.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrili su i kako je u samoizolaciji 374 razreda s više od deset učenika, što je 1,41% od ukupnog broja razrednih odjela u Hrvatskoj. Prošli petak u samoizolaciji je bilo 125 razreda manje.

Kada je riječ o zaposlenicima škola, na koronavirus pozitivno je njih 675 (1,04%), a u samoizolaciji je 718 prosvjetni djelatnik. Prije tjedan dana zaraženo je bilo 614 (0,95%) zaposlenika škola.

– Epidemiolozi ne stižu otvoriti na vrijeme nove samoizolacije u digitalnoj platformi – tako da je broj djelatnika u samoizolaciji možda veći, ali nisu još sve samoizolacije upisane u digitalnu platformu, napominju iz Ministarstva uz ovaj podatak.

Izdvojeni članak

Noćnim klubovima zabranjen rad, Božinović odgovarao na pitanje što sa školama

Na online nastavi 47 škola

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, na današnji dan (20. studenog), online nastavu u potpunosti izvodi 47 škola, odnosno njih 3,46%. Podsjetimo, prije tjedan dana takvih je bilo 34. I dalje najviše škola nastavu provodi prema A modelu u kojem učenici stalno dolaze u školu.

Takvih je 68,38%. Nastavu prema mješovitom B modelu izvodi trenutno 5,67% škola. Preostalih 22% škola nastavu provodi prema nekoj od kombinacija modela.

Škole i modeli nastave na dan 20. studenog 2020.| izvor: MZO

MZO: Škole ne trebaju naše odobrenje za prelazak na online nastavu

Kako je jutros u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ rekla predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović-Čaić, Međimurska županija dva je puta zatražila prelazak na online nastavu, što je odbijeno.

Ovog petka je i Stožer Osječko-baranjske županije od Nacionalnog stožera zatražio da se organizacija nastave provede tako da se za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda nastava održava u školskim ustanovama (model A), za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda da se nastava održava dva tjedna u školskim ustanovama, a dva tjedna na daljinu (model B). Stožer OBŽ-a traži i da se za učenike srednjih škola nastava održava isključivo na daljinu (model C), izuzev praktične nastave koja će se održavati u školskim ustanovama.

No, načelnik Stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović, rekao je da Stožer nije nikad na nacionalnoj razini donosio odluke vezane uz modele nastave.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu nam kako je online nastavu prema C modelu u Međimurskoj županiji dosad provodilo šest, a u Osječko-baranjskoj županiji osam škola.

– Dakle, kao što one nisu tražile odobrenje Ministarstva za prelazak na online nastavu, ne moraju ni druge, kažu iz Ministarstva.