Pretraga

Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u 2013. godini

A- A+

Iako su roditelji u Hrvatskoj i dalje predvidivi, kada je riječ o davanju imena svojoj djeci, u 2013. su se ipak dogodili neki neobični pomaci, u odnosu na prethodne godine. Naime na prvom mjestu kod dječaka neprikosnoveno je ime Luka, koje je četvrtu godinu za redom najučestalije kod dječaka, dok je broj Davida u velikom porastu. Kod djevojčica je pak redovito složenija situacija. Pet godina je vladala Lana, dok je prošle godine, najučestalije ime za djevojčice bilo Lucija. Prema podacima koje smo dobili iz matičnih ureda četiriju najvećih hrvatskih gradova, što je dakle uzorak od milijun i 200 tisuća ljudi, roditelji su u 2013. najčešće nadjevali ime Petra svojoj ženskoj djeci.

Foto: 1001consejos.com

Po tradiciji zadnjih nekoliko godina, neizvjesnost oko najčešće nadjevanih dječjih imena u Hrvatskoj, ima samo u slučaju djevojčica. Naime i četvrtu godinu za redom ime Luka je najpopularnije kod dječaka, a slijedi ga gotovo stalno ime Ivan. Znatan uspon po učestalosti ostvarilo je ime David. Kod djevojčica je od 2006. do 2011. najčešće nadjevano ime bilo Lana, da bi prošle godine tron preuzela Lucija. U 2013. je pak najučestalije ime za djevojčice Petra.

Izdvojeni članak

Ovo su značenja najčešćih hrvatskih imena u protekloj godini

Zaključke smo izveli na temelju podataka matičnih ureda Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, što je dakle uzorak od oko 1,2 milijuna ljudi, od ukupnih 4,3 milijuna stanovnika Hrvatske.

Zagrebački roditelji klasični

Iako su primjetne sličnosti među trendovima davanja imena u velikim hrvatskim gradovima, uočljive su i pojedine razlike.

Tako roditelji u Zagrebu nisu odstupali od općih trendova kada je riječ o muškoj djeci te su najviše puta izabrali imena Luka i Ivan. No, za djevojčice glavni grad ima malo drukčiji ukus od državnog. Naime ime Ana je daleko najučestalije. Slijedi ju na drugom mjestu Marija, što znači da su Zagrepčani još uvijek veoma skloni davanju imena Ivan te Marija, koja su dva općenito najčešće imena u Hrvatskoj, za pojedine spolove.

Popularna muška imena još su i Marko, Petar, David, Filip, Josip, Jakov, Karlo te Matej. Među djevojčicama je pak u Zagrebu u 2013. rođeno i puno Sari, Petri, Lucija, Lana te Mia.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Splićani ne daju svoga Duju

U Splitu su najčešće nadjevana muška imena u 2013. Luka i Ivan, no ostala popularna imena atipična su u odnosu na ostatak Hrvatske.

Tako je primjerice ime Duje (Duje, Dujam – svetac zaštitnik grada Splita nap. a.) često na repertoaru roditelja u našem najvećem obalnom gradu. U matičnom uredu Splita doznajemo kako je godinama ime Duje unutar deset najčešćih imena, kao i da se u posljednjih 30 godina načelno malo mijenja poredak najčešće nadjevanih muških imena.

Danas su jače izražena biblijska i starohrvatska, dok su u 70-ih i početkom 80-ih bila vrlo popularna imena poput Sanja, Nataša, Jelena, Andrea te Maja za žensku ili Goran, Zoran, Ivica i Tonči za mušku djecu.

Dugogodišnje vodeće ime za djevojčice Ivana, u 2013. nije ni u top 10.

Najčešće nadjevana ženska imena u Splitu ove godine su Petra, Mia, Marta, Ana, Lana, Lucija, Sara, Marija i tako dalje.

Na muškoj ljestvici, kao što smo već natuknuli, vidljiv je jak utjecaj podneblja pa su najučestalija imena ove godine Luka, Ivan, zatim Ante, Josip, Roko, Marko, Duje, Toni te Ivano.

Izdvojeni članak

Evo zašto ljudima zaboravljamo imena nakon upoznavanja

U Rijeci David najčešće nadjevano muško ime

Za senzaciju te rušenje dugogodišnjih istovjetnih roditeljskih navika pobrinula se Rijeka. Naime najčešće nadjevano muško ime u ovoj godini u Rijeci je David. Bilo bi previše očekivati da i na drugom mjestu bude nešto iznimno, tako da je drugo po učestalosti Luka.

Slijede ih Filip, Niko, Ivan, Ivano, Leon, Jakov i tako dalje.

Kod djevojčica, riječki su roditelji također bili nešto kreativniji. Najviše su puta dodijelili svojoj ženskoj djeci ime Mia, a zatim Nika, Lucija, Sara, Lana, Petra, Ema, Laura, Vita te Leona.

Osječani standardni, ali i kod njih sve češće ime David

U Osijeku nije bilo na čelnim mjestima niti jednog spola pretjeranih iznenađenja. Visoko je plasirano ime David, koje je u Osijeku na trećoj poziciji po učestalosti, u Rijeci dakle prvo, a u Zagrebu peto.

Poredak za curice u Osijeku je Petra, te zatim Ivana i Lana dijele drugo mjesto (po 33 djevojčice su nazvane ovako), a treće mjesto je također dvojno. Dijele ga imena Lucija i Mia.

Kod dječaka su Luka i Ivan na prve dvije pozicije. Kao što smo napomenuli David je na trećem, a Filip i Matej na četvrtom i petom. Popularna su još muška imena Petar, Marko, Jakov, Karlo, Niko te Marin i Noa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap