Pretraga

Najskuplji hamburger na svijetu košta 2,5 milijuna kuna

A- A+

Krajem tjedna u Londonu će probrani gosti na ekskluzivnom okupljanju, imati priliku probati najskuplji hamburger na svijetu, vrijedan 2,5 milijuna kuna. No tajna njegove skupoće nije u tome da je napravljen od mesa neke egzotične životinje, nego zapravo mesa ima samo u tragovima. Naime pljeskavica je proizvedena u laboratoriju iz matičnih stanica krave.

Probrani gosti će krajem tjedna na jednom ekskluzivnom okupljanju imati priliku probati najskuplji hamburger na svijetu, koji košta 2,5 milijuna kuna. Tajna njegove skupoće je u tome što je meso napravljeno u laboratoriju od matičnih stanica krave.

Izdvojeni članak

Hrana koju možete jesti nakon što istekne rok trajanja

Vegetarijanci podržavaju akciju, a trebali bi se smanjiti i troškovi proizvodnje

Tvorac ‘luksuznog’ hamburgera je profesor Mark Post s nizozemskog sveučilišta u Maastrichtu, koji godinama radi na istraživanju umjetnog mesa, piše io9.com. Sponzor ovih proučavanja anoniman je, a očekuje se da bi mogao pojaviti kao prvi kušač sintetskog mesa.

Znanstvenici očekuju da će se na komercijalnom tržištu ovakvo meso moći pronaći za pet do deset godina. U teorijama matične stanice jedne životinje, moći će se koristiti za proizvodnju milijun puta više mesa, nego što ga se dobije od jedne krave.

Tradicionalni način proizvodnje hrane troši jako puno vode i hrane, dok je laboratorijsko meso ekološki prihvatljivije. Organizacije za zaštitu životinja i prava životinja slažu se s novim idejama proizvodnje, a i neki vegetarijanci.

Izdvojeni članak

Deset najboljih fast food specijaliteta na svijetu

Za uzgoj stoke koristi se 70 posto ukupnih poljoprivrednih resursa

Potrebe ishrane stanovništva iziskuju proizvodnju 228 milijuna tona govedine, s tim da joj je maloprodajna vrijednost samo u SAD-u oko 74 milijarde dolara.

Četiri do deset kilograma stočne hrane potrebno je za svaki kilogram mesa koji se proizvede. Stočarstvo pridonosi odašiljanju stakleničkih plinova, pa tako 39 posto metana u svijetu proizvede stoka. Za uzgoj stoke potroši se 70 posto ukupnih poljoprivrednih resursa, pa znanstvenici traže alternativne načine proizvodnje, jer bi uskoro meso moglo postati luksuz.

Izdvojeni članak

Fast food, short life – hrvatski tinejdžeri i loše navike

Znanstvenicima milijunske nagrade za proizvodnju ‘mesa iz epruvete’

Međutim degustacija skupog hamburgera mogla bi dati odgovore na neka pitanja koja su još uvijek sporna. Naime pravo se meso sastoji od različitih vrsta stanica, a ne samo od vlakana koje stvaraju matične stanice.

Hamburger profesora Posta, satkan je upravo do tih vlakana, međutim on je u svojim prijašnjim istupima, tvrdio da je moguće dodati masno tkivo i druge sastojke, kako bi se obogatio okus umjetnog mesa Je li uspio obogatiti okus svog milijunskog hamburgera, znat će se kada probrani kušači daju svoj sud.

Istovremeno, potraga za mesom, koje neće biti životinjskog podrijetla i dalje se nastavlja. Aktivisti međunarodne organizacije Peta (Peope for the Ethical Treatment of Animals) nude nagradu od milijun dolara onome tko nađe recept za umjetno pileće meso.

Copy link
Powered by Social Snap