Pretraga

Najstarije srednje škole: Europa dominirala preko pet stoljeća

A- A+

Srednjoškolsko obrazovanje u pojedinim zemljama svijeta je obavezno, a na tome se radi i u Lijepoj našoj. Trenutno imamo nešto više od 400 srednjih škola, od kojih su neke nastale prije više stoljeća. Zanimljiva je činjenica da se među najstarijim institucijama koje pružaju srednjoškolsko obrazovanje nalazi čak sedam iz Engleske, a njih 15 je sa Starog kontinenta. Pogledajte koje su to srednje škole koje se mogu pohvaliti s najdužom tradicijom u svijetu.

Foto: Wikipedia (The Kings School Canterbury)

Nakon osam, ili po novome devet, godina osnovne škole najveći broj Hrvata nastavlja svoje obrazovanje na srednjoškolskoj razini. Međutim, ona još uvijek nije obavezna za sve stanovnike Lijepe naše, ali Vlada radi na tome da se potonje promijeni. S obzirom da je upravo ta razina obrazovanja još uvijek velikom broju stanovnika Zemlje najviša, odlučili smo istražiti koje su to najstarije srednje škole u Europi te došli do zanimljivog zaključka.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Prva srednja škola datira iz VI. stoljeća

Davne 597. godine svijetlo dana je ugledala prva institucija koja je pružala građanima srednjoškolsko obrazovanje. Radi se o privatnoj školi The King’s School u Canterburyju, nakon koje je Engleska postala bogatija za šest srednjih škola te pokazala svoju dominaciju u još jednom polju – obrazovanju.

Na samim počecima sve su srednje škole bile osnovane od strane privatnika te je najstarija državna škola također nastala u Engleskoj, a njeno ime je Beverley Grammar School koja je započela s djelovanjem 700. godine.

Naravno da Njemačka nije mogla dozvoliti da bude dugo degradirana po tom pitanju od strane Engleza, stoga su svega dva stoljeća nakon, točnije 797. godine osnovali Gymnasium Paulinum u Münsteru. Spomenuta srednja škola je 2007. godine dobila nagradu ‘School of Europe’, a bila je državna. Kako to obično biva, trend se proširio po državi pa su sljedeće četiri srednje škole po starosti upravo niknule u Njemačkoj.

Kina prekida višestoljetnu europsku dominaciju

Posve je jasno da su Europljani postavili temelje za srednjoškolsko obrazovanje, na čijem su primjeru učile zemlje iz ostatka svijeta. Tek je u 10. stoljeću niz europskih srednjih škola prekinula Kina osnovavši 976. godine Yuelu Academy, koja je danas poznata pod imenom Hunan University.

Izdvojeni članak

Srednje škole s vježbeničkim tvrtkama: Učenici sklapaju ugovore te zapošljavaju ili otpuštaju radnike

Popis najstarijih srednjih škola u svijetu:

  • The King’s School, Canterbury, England (597) – najstarija srednja škola u svijetu

  • The King’s School, Rochester, England (604)

  • St Peter’s School, York, England (627)

  • Thetford Grammar School, Thetford, England (631)

  • Royal Grammar School Worcester, England (685)

  • Hereford Cathedral School, England (676)

  • Beverley Grammar School, England (700) – najstarija državna srednja škola

  • Gymnasium Paulinum, Germany (797)

  • Gymnasium Theodorianum, Germany (799)

  • Gymnasium Carolinum, Osnabrück, Germany (804)

Copy link
Powered by Social Snap