Pretraga

Najveće gluposti hrvatskih srednjoškolaca u godini na izmaku

A- A+

Ako bismo morali izdvojiti najveći problem s kojim su se hrvatski srednjoškolci susreli u godini 2014. onda bi odluka svakako pala na cyberbullying koji je bio zastupljen na brojnim Facebook stranicama. Nicali su pageovi po kojima su se vrijeđali profesori, slavilo uništavanje školskog inventara, ali i promicao govor mržnje te objavljivale svakojake fotografije učenica. Evo što smo ubrojili među najveće nepromišljenosti hrvatskih srednjoškolaca u godini na izmaku.

Koliko god je internet koristan, u drugu ruku izlaže mlade rizicima kojih najčešće nisu ni svjesni. Društvene mreže nas zabavljaju, omogućuju nam kontakt s dragim ljudima na drugom kraju svijeta, no ujedno i olakšavaju nasilje, govor mržnje i slične stvari oko kojih trebamo biti oprezni. Hrvatski srednjoškolci u ovoj godini više puta su pokazali svoju neopreznost i nepromišljenost jer su lako padali pod cipelu cyberbullyinga bez da su svoje postupke na taj način percipirali. S druge strane prihvaćali su izazove čije posljedice su mogle biti kobne – a sve to kako bi se zabavili.

Provjerite što su sve inicirali, aktivirali i ustrajali na tome iako su nanosili štetu velikih razmjera.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Administratori ‘Uživo iz zagrebačkih škola’ objašnjavaju svrhu stranice i planove

Najzgodnije cure zagrebačkih škola

Proljeće je bilo iznimno plodno tlo za cyberbullying. Naime, u ožujku je na Facebooku osvanula stranica pod nazivom ‘Najzgodnije cure zagrebačkih škola‘ koja je bila meka za sve željne vrijeđanja, ponižavanja i ismijavanja školarki. Admini su poticali korisnike da im šalju fotografije cura koje bi potom objavljivali i potpirivali vatru ne bi li dobili što više komentara i lajkova.

Najveće drolje osnovnih i srednjih škola

Kao da prethodna stranica nije bila dovoljno ‘žestoka’, potom su, od očiju javnosti skrivenih identiteta, korisnici Facebooka otvorili novu ‘Najveće drolje osnovnih i srednjih škola‘. Ne treba ni isticati na kakvom je sadržaju bio fokus, kao ni oko čega su se vrtjeli komentari. Facebook je stranicu gasio pa ponovno vraćao u pogon, no administratorima je identitet naposljetku otkriven.

Nakon što je policija pokucala na vrata maloljetnom Hrvatu koji se krio iza ove stranice, ista je ugašena. No zabrinjavajuća je razina nepromišljenosti mladih, na kojima svijet ostaje, jer ih povelik broj nije vidio ništa loše u ovom načinu ‘zabavljanja’.

Izdvojeni članak

‘Uživo..’ manija nije prestala: Studenti EFZG-a pobrinuli se za live prijenos s faksa

Uživo iz škola

Danas su mnoge od ovih stranica ugašene ili neaktivne, a administratori jedine preživjele stranice ‘Uživo iz zagrebačkih škola‘ tvrde da su promijenili retoriku. No na samim počecima kad su zaživjeli ‘live prijenosi’ iz učionica diljem Hrvatske, profesori su se pobunili jer su nerijetko bili izrugivani, objavljivane su njihove fotografije bez dozvole, a neki su prikupljali i iznimno negativne i uvredljive komentare.

No naši školarci ne vide problem u tome što izlažu mnoge neugodnostima pa su i nakon prijava, kao i gašenja stranica ustrajali u njihovu aktiviranju.

Swoon Challenge

Zahvaljujući objavama snimaka na Facebook stranici ‘Uživo iz zagrebačkih škola’ regijom se proširila vijest o po život opasnoj igri u kojoj sudjeluju srednjoškolci. Radi se o Swoon Challengeu, odnosno igri u kojoj učenici hiperventiliraju nakon čega im kolege izbijaju zrak iz pluća, a oni padaju u nesvijest. Kad akteri dođu k svijesti, nominira se sljedeća osoba koja se mora srušiti na pod.

Nakon što smo ukazali na opasnost Swoon Challengea kao i razmišljanja kojim se vode školarci, policija je posjetila i administratore stranice na kojoj su objavljene snimke. U razgovoru s nekolicinom bivših srednjoškolaca, doznali smo da je ovaj ‘trend’ aktualan među učenicima osnovnih i srednjih škola zadnjih 5-6 godina i da nitko u toj dobi nije bio svjestan kako ova igra može završiti pogrebom.

Najveće gluposti hrvatskih srednjoškolaca u godini na izmaku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap