Pretraga

Naklon do poda, Hrvatska je olimpijski viceprvak: Naši učenici ‘pobrali’ čak četiri medalje na velikom natjecanju

A- A+

Iako su natjecanja u znanju u Hrvatskoj otkazana, pojedine velike međunarodne olimpijade održane su. među njima je i 27. srednjoeuropska informatička olimpijada – CEOI 2020. Od 23. do 29. kolovoza održala u Gimnaziji Batthyány Lajos u mađarskom gradu Nagykanizsa, a hrvatski učenici ostvarili su izniman rezultat osvojivši čak četiri medalje.

Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Martin Josip Kocijan|Foto: Hrvatski informatički savez

U konkurenciji 56 natjecatelja iz 13 zemalja mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatni, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. kako su izvijestili iz Hrvatskog informatičkog saveza, time je Hrvatska zauzela odlično 2. mjesto u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.

Na natjecanju sudjelovali online, iz Hrvatske

Zlato je osvojio Dorijan Lendvaj, učenik 2. razreda zagrebačke XV. gimnazije. Učenici iste škole, Patrick Pavić (2. razred) i Krešimir Nežmah (3. razred) osvojili su srebrne medalje, dok je bronca otišla u ruke Martina Josipa Kocijana, maturanta Gimnazije J. Slavenskog Čakovec.

– S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, organizator je omogućio i online sudjelovanje na natjecanju, tako da je šest reprezentacija sudjelovalo iz svojih matičnih zemalja, a među njima i Hrvatska. Međutim, zbog blizine grada domaćina, naši natjecatelji su ipak došli i sudjelovali na svečanom zatvaranju i dodjeli medalja, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, poručuju iz Hrvatskog informatičkog saveza, inače organizatora nastupa i priprema.

Izdvojeni članak

Novo natjecanje za hrvatske učenike i studente: Tema je mozak, a pobjednik osvaja put u SAD

Natjecanje trajalo dva dana

Učenici su nastup izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, te Izbornim pripremama. Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio je Krešimir Malnar.

– Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako je Dorijan Lendvaj dugogodišnji član Robotičko informatičkog kluba Popovača, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah članovi su Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Martin Josip Kocijan član MIS Strahoninec i Međimurskog informatičkog kluba iz Čakovca, kažu iz Hrvatskog saveza informatičara.

Na samoj olimpijadi, učenici su rješavali šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C/C++ pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika i dva voditelja. Domaćinstvo nastupu naših natjecatelja pružilo je Visoko učilište Algebra.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap