Pretraga

Naklon do poda: Hrvatski srednjoškolci se s međunarodnih olimpijada vratili sa sedam medalja

A- A+

Ovih su dana ispod radara prošle dvije važne vijesti o ogromnom uspjehu naših srednjoškolaca na dvije međunarodne olimpijade – iz kemije i iz informatike. Naši školarci kući su donijeli ukupno pet srebrnih i dvije brončane medalje.

Josip Klepec, Vilim Lendvaj, Josip Kelava i Leonard Inkret| foto: Hrvatski savez informatičara

U Ljubljani je ovih dana završila 24. srednjoeuropska informatička olimpijada, na kojoj je sudjelovalo čak 58 natjecatelja iz 13 zemalja, među njima i naši srednjoškolci. Riječ je o jednom od najjačih regionalnih natjecanja na svijetu, a Hrvatsku je predstavljao tim učenika koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, o čemu više možete pročitati na ovoj poveznici.

Srednjoeuropska informatička olimpijada

Srebro su odnijela dvojica učenika XV. gimnazije Zagreb, Miočani Vilim Lendvaj i Josip Klepec, te maturant Prve gimnazije Varaždin, Josip Kelava. Na istom je natjecanju Leonard Inkret, također učenik XV. gimnazije, osvojio broncu.

Izdvojeni članak

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

Nastup i pripreme na ovoj Olimpijadi organizirao je Hrvatski informatički savez, a u pratnji učenika bio je profesor Nikola Dmitrović te stručni voditelji Ivan Paljak i Domagoj Bradač. Bradač je inače višestruki sudionik i osvajač medalja na državnim i međunarodnim informatičkim natjecanjima, te rekorder po broju osvojenih Oskara znanja – prošle godine osvojio ih je čak osam.

Našim školarcima čestitku je uputila i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, poručivši kako se radi o zaista zavidnom uspjehu.

– Zahvalnost i čestitke upućujem i gosp. Nikoli Dmitroviću, profesoru, kao odgovornom voditelju te gospodi Ivanu Paljku i Domagoju Bradaču kao stručnim voditeljima. Jednako tako čestitke upućujem i školama iz kojih dolazite, a u kojima je stvoreno poticajno radno okruženje koje omogućuje afirmaciju pojedinaca i otvara put novim talentima. Zajedno ćemo raditi na poboljšanju obrazovnoga sustava, na dobrobit učenika i cijele zajednice. Svima vama u daljnjem radu od srca želim još puno uspjeha i ovakvih radosnih trenutaka, riječi su ministrice Divjak.

Međunarodna kemijska olimpijada

Kako je izvijestilo Hrvatsko kemijsko društvo, više nego izvrstan uspjeh postigli su i hrvatski učenici koji su sudjelovali na 49. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tajlandu, u sveučilišnom gradu Nakhon Pathom.

Izdvojeni članak

Hrvatski učenici pokorili konkurenciju na prirodoslovnoj olimpijadi EU

Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Borna Šimić iz Gimnazije ‘Matija Mesić‘ iz Slavonskog Broda osvojili su srebrne medalje. Osim toga, uspješna je bila i učenica XV. gimnazije Zagreb, Luca Udovičić, koja je osvojila broncu, dok je Silvestar Mravlinčić iz III. gimnazije Osijek dobitnik pohvalnice.

Inače, na ovo su se natjecanje učenici kvalificirali na pripremama koje su se održavale su nekoliko navrata od prosinca 2016. do travnja 2017., prvo iz fizikalne i organske kemije, a zatim prema zadacima iz Preparatory Problems koji su obuhvaćali i anorgansku i analitičku kemiju. O reprezentaciji koja je putovala u Tajland, odlučivalo je izlučno testiranje održano u travnju.

Zastupljena su na natjecanju bila čak četiri hrvatska grada, a kako navod HKD, Slavonski Brod po prvi puta. Najviše iskustva imao je najmlađi Ilija Srpak, koji je lani osvojio srebrno odličje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji, i srebro iz astrofizike u Indiji, a ovo mu je bila treća IChO na kojoj sudjeluje.

I kemičarima je na uspjehu u svoje i ime Ministarstva čestitala Blaženka Divjak.

– Posebne čestitke upućujem učeniku Iliji Srpku koji je osim srebrne medalje osvojio i posebnu nagradu Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) za najbolji uspjeh u praktičnom (eksperimentalnom) dijelu od svih natjecatelja na ovogodišnjoj Kemijskoj olimpijadi. Zahvalnost i čestitke upućujem i prof. dr. Branki Zorc i prof. dr. Tomislavu Cvitašu, voditeljima grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je naše učenike pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi. Svima vama od srca želim puno uspjeha u daljnjem učenju i radu, na zajedničku radost i ponos, poručuje Divjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap