Pretraga

Naknada za stručno osposobljavanje povećava se za 220 kuna

A- A+

Početkom ožujka naknada za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa povećat će se za 220 kuna te će umjesto dosadašnjih 2.400, iznositi 2.620 kuna. Ovo povećanje predviđaju promjene Zakona o poticanju zapošljavanja, a koje bi idući mjesec trebale biti po hitnom postupku prihvaćene i u Saboru. 

Izdvojeni članak

Stručno osposobljavanje u 2016. kao HZZ-ove ‘šok-terapije’ mladima

Prema prijedlogu Zakona ovo bi se povećanje trebalo ujednačiti s minimalnom plaćom koja za ovu godinu iznosi 3.276 kuna, a nakon što se od nje oduzmu mirovinski doprinosi isplata na ruke jednaka je novom naknadom za stručno osposobljavanje. 

I dok ovu mjeru trenutno koristi oko 20.000 mladih osoba, obzirom na novosti ove godine, ta bi brojka mogla premašiti 40.000 korisnika, piše Večernji.hr

Kako piše Večernji, mjera stručnog osposobljavanja proširiti će se i na srednjoškolce, a prema novim pravilima pravo na plaćeno stručno osposobljavanje proširiti će se i na nezaposlene sa srednjoškolskim obrazovanjem do navršenih 30 godina. Također, novost u SOR-u je i što će od ožujka naknadu za prijevoz isplaćivati poslodavci. 

Osposobljavanje u trajanju od dvije godine bit će pak namijenjeno osobama sa završenim trogodišnjim strukovnim obrazovanjem u vezanim obrtima, odnosno za osobe sa stručnim kvalifikacijama za koje je obavljanje poslova uvjetovano članstvom u strukovnim udrugama.

Naknada za stručno osposobljavanje povećava se za 220 kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap